Bifarea unei actiuni – partidele la Cotroceni!

Bifarea unei actiuni – partidele la Cotroceni!

0 53

Reprezentantii partidelor parlamentare i-au prezentat, marti, presedintelui Traian Basescu, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, solutiile pe care le au in vedere pentru contracararea efectelor cresterii preturilor la alimente si la combustibili.
Dupa discutii care au durat mai bine de patru ore, reprezentantii formatiunilor politice au apreciat ca se impune atat adoptarea unor masuri pentru ajutorarea categoriilor defavorizate, care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma cresterii preturilor, cat si masuri concrete pe termen scurt, mediu si lung, cuprinse intr-o Strategie nationala in domeniile energie si agricultura.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat, la finalul discutiilor, ca Guvernul trateaza cu responsabilitate lupta anti-inflatie si doreste sa foloseasca bugetul pentru oprirea si nu alimentarea acesteia. „Pentru noi, principalul instrument de protectie sociala il constituie munca si veniturile obtinute din munca”, a subliniat Vosganian, amintind de necesitatea mentinerii in acest an a deficitului bugetar de 2,3% din PIB.
Varujan Vosganian si colegul sau de partid si de Cabinet, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, au prezentat in cadrul intalnirii de la Presedintie viziunea PNL in privinta cresterii preturilor si politica antiinflationista, precum si strategia liberala privind mentinerea deficitului bugetar asumat – de 2,3%, continuarea politicilor privind cheltuirea eficienta a banului public si evolutia politicilor salariale in corelatie cu evolutia ratei inflatiei.
La randul lor, reprezentantii UDMR au declarat ca Uniunea sustine elaborarea unor programe de economisire a energiei termice care sa prevada cofinantarea lucrarilor de izolare termica a cladirilor. De asemenea, UDMR sustine si crearea unui sistem de ajutorare pentru familiile care sunt foarte afectate de cresterea pretului la alimente.
In opinia reprezentantilor Partidului Democrat-Liberal, Guvernul trebuie sa prezinte, in perioada imediat urmatoare, un set de masuri punctuale adresate categoriilor sociale defavorizate in mod direct de cresterea preturilor la alimente si combustibili.
Presedintele PD-L, Emil Boc, a precizat ca democrat-liberalii propun cresterea venitului minim garantat, precum si a salariului minim pe economie, de la 500 la 575 de lei (cu aproximativ 15%), devansarea majorarii pensiilor de la 1 ianuarie 2009 la 1 august 2008, prin cresterea cu 7,5% a punctului de pensie, astfel incat acesta sa ajunga la 45% din salariul mediu pe economie, acordarea unor ajutoare pentru energia electrica, pe langa cele pentru caldura, dar si a unor compensari pentru „persoanele foarte sarace” care nu intra in categoria beneficiarilor celorlalte masuri amintite.
Reprezentantii PSD si PC au propus realizarea unui Pact national pentru energie si hrana, care contine zece puncte, printre care se numara modificarea cosului la gaze naturale si la energia electrica, alocarea spre populatie exclusiv a gazelor din productia interna, modificarea programului national privind termoficarea.
Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a spus ca social-democratii mai propun cresterea salariului minim la 600 de lei pana la finele acestui an, modificarea bazei de impozitare a pensiilor de la 1.000 la 1.500 de lei, reducerea accizei la motorina, acordarea de plati directe de 1.500 de lei pentru agricultori, reducerea TVA la alimentele de baza.
Senatorul conservator Silvia Ciornei a aratat ca la acest Pact sunt chemate sa adere toate partidele, in proiect fiind cuprinse masuri de eficientizare a productiei agricole, imbunatatirea eficientei energetice, economisire la consumul de energie, stimularea energiilor regenerabile, cresterea rezervelor de stat la cereale. ”Criza la nivel mondial care se prefigureaza necesita un program coerent cu masuri imediate si strategii pe termen lung”, a declarat Silvia Ciornei. Potrivit acesteia, Executivul trebuie sa vina cu un program coerent, care sa se implementeze rapid, pentru stimularea economiei de energie in randul intreprinderilor si al consumatorilor individuali.
Si PRM sustine implementarea unei strategii nationale pentru renasterea agriculturii si dezvoltare rurala, dupa cum a declarat presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor. El a propus, cu acest prilej, anularea privatizarii Petrom, compania OMV fiind, in opinia sa, direct responsabila pentru cresterea pretului combustibililor, dar si anularea cotei unice „care a adus bugetului pagube de un miliard de euro pe an”.
Dupa cum au sustinut reprezentantii mai multor formatiuni politice, presedintele Traian Basescu si-a manifestat intentia de a avea o intalnire separata cu membrii Guvernului pe tema cresterii preturilor la alimente si combustibil. Membrii Cabinetului Tariceanu se vor reuni miercuri la Palatul Victoria, in sedinta saptamanala, prilej cu care ministrul Muncii, Paul Pacuraru, va prezenta un program punctual cu noile masuri de acordare de ajutoare pentru incalzirea locuintei in sezonul rece 2008-2009, ca urmare a cresterii pretului la gaze, „program reactivat la cererea expresa a premierului Calin Popescu-Tariceanu”, dupa cum afirma el, la finalul consultarilor avute cu presedintele Traian Basescu pe tema cresterii preturilor la alimente si combustibil.
Pacuraru a aratat ca acesta vizeaza compensarea impactul cresterii facturilor pentru energia termica, pentru gaze si pentru lemne si alti combustibili folositi de populatia din mediul rural, avandu-se in vedere o crestere cu 15% fata de anul trecut a cheltuielilor aferente acestor compensari. „Este indiscutabila utilitatea acestor discutii, am audiat cu foarte mare atentie propunerile si vom incerca intr-o saptamana sa dam un raspuns tehnic fiecareia”, a spus Paul Pacuraru. Deocamdata nu a fost avansata o zi anume in care presedintele Basescu se va intalni cu Executivul

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.