BICICLETA – mijloc de transport al elevilor catre scoala

BICICLETA – mijloc de transport al elevilor catre scoala

0 102

Elevii ar trebui incurajati sa foloseasca o noua modalitate de deplasare pentru a ajunge la scoala, iar solutia „eco” este, bineinteles, folosirea bicicletei.
Din pacate, in Romania acest mijloc de transport nu este vazut ca o necesitate, ci mai mult ca o distractie, un mijloc de relaxare si este folosit doar in timpul liber si, de cele mai multe ori, doar vara.
Acesta este cel mai sanatos mijloc de transport pentru toate mediile de varsta, fiind, pe deasupra, si non-poluant si economic. Insa, principala problema si cauza pentru care biciletele nu sunt asa de uzitate in mediul urban se refera la inexistenta conditiilor rutiere de siguranta.
Membrii Asociatiei “Bate Saua sa Priceapa Iapa” care au fost in mai multe scoli bucurestene pentru a evalua gradul de utilizare a bicicletei la ora actuala incearca, zadarnic, sa schimbe aceasta stare de fapt.
“In scolile de cartier se practica inca masiv deplasarea pe jos, ceea ce este meritoriu, motivul principal fiind distanta scurta fata de scoala la care locuiesc elevii. Numarul mic de deplasari cu bicicleta ne face insa responsabili sa atragem atentia ca exista un potential mare de stimulare a acestul mod de deplasare, care nu poate decat sa aduca beneficii mari, celor mici”, se arata intr-un comunicat Bate Saua.
Prima concluzie a celor de la Bate Saua este ca 6,19% dintre elevi folosesc si bicicleta ca mijloc de transport catre/de la scoala. Asta nu inseamna ca vin in permanenta, dar dovedeste disponibilitatea lor de a utiliza bicicleta.
Procentul de 22,12% elevi care se deplaseaza cu masina parintilor este tinta cea mai dificila pentru schimbarea comportamentului, dar cifra nu este inca alarmanta.
Iar impresionantul procent de 61,95% elevi care se deplaseaza pe jos ne demonstreaza ca ei vin totusi de la distante mici si astfel creste nevoia de a se asigura conditii de siguranta si confort prin reducerea traficului auto din vecinatatea scolii.
Pentru copii, mersul pe jos sau pe bicicleta la scoala alaturi de parintii lor este o ocazie excelenta de a invata regulile de circulatie. Copiii care merg pe jos la scoala cu parintii sau cu prietenii isi dezvolta abilitatile pietonale de-a lungul timpului, astfel ca atunci cand incep sa calatoreasca singuri, sunt mai bine pregatiti sa faca fata traficului, se arata intr-un articole al Green-Report.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.