Biblioteca europeana online

Biblioteca europeana online

0 58

Batranul continent va avea o biblioteca online care va facilita accesul la patrimoniul european. Aceasta este decizia luata de membrii Comisiei de Cultura a Parlamentului European. ?Proiectul a fost propus de deputatul francez Marie-Helene Descamps si a fost adoptat ?n unanimitate.


Noua institutie va functiona pe platforma portalului deja existent al Bibliotecii Europene. ?n prezent, aici exista resurse puse la dispozitie de 47 de biblioteci nationale, care cuprind carti, periodice si ?nregistrari audio.


?n prima etapa, populatia va avea acces la materialele asupra carora nu exista drepturi de autor, majoritatea opere de dinainte de anul 1920. Pe termen lung, biblioteca online isi propune sa asigure acoperirea tuturor categoriilor culturale, inclusiv cu ajutorul materialelor audiovizuale.


Parlamentarii europeni propun dezvoltarea unor noi metode de finantare, inclusiv parteneriate cu sectorul privat, pentru ca materialele recente, asupra carora exista drepturi de autor, sa poata fi platite.


Decizia parlamentarilor vine dupa ce, ?n 2005, Comisia Europeana si-a anuntat sprijinul pentru crearea acestei baze de date online, parte a unui proiect de dezvoltare a industriilor de media si de informare.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.