BERD: estimarile pentru Romania tot in scadere!

BERD: estimarile pentru Romania tot in scadere!

0 137

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit, marti, in scadere estimarile de crestere economica pentru 2009 in zona sa de activitate (fostele tari comuniste din Europa de Est si URSS), in cazul Romaniei prognozand o crestere reala a Produsului Intern Brut (PIB) de un procent in 2009. Precedentele prognoze ale BERD, publicate in luna noiembrie 2008, prevedeau pentru Romania o crestere economica de trei procente.
Este vorba de cel mai slab ritm de crestere economica prognozat in acest an pentru o tara din Europa de Sud- Est, in conditiile in care, pentru Serbia si Bulgaria, BERD mizeaza pe o crestere de doua procente, iar cresterea medie prognozata pentru intreaga regiune a Europei de Sud-Est este de 1,5%.
Pentru 2008, BERD estimeaza ca Romania a inregistrat o crestere a PIB de opt procente, cel mai mare ritm de crestere inregistrat in 2008 de o tara din Europa Centrala, Europa de Sud-Est si statele baltice.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit in scadere estimarile de crestere pentru toate cele 30 de tari in care are investitii, mizand in 2009 pe o crestere de doar 0,1%, fata de o crestere de 2,5% cat estima in luna noiembrie anul trecut. In plus, Banca si-a revizuit in scadere si estimarile pentru 2008, apreciind ca regiunea sa de activitate a inregistrat anul trecut o crestere de 4,8%, comparativ cu prognoza anterioara care vorbea de o crestere de 6,5%.
„Regiunea in care activeaza BERD incepe sa resimta impactul complet al incetinirii globale, in principal datorita integrarii crescute a regiunii cu economia globala”, a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof.
„Capacitatea acestor tari de a face fata pe termen lung acestui gen de socuri externe majore va depinde in mare parte de viteza de recuperare a economiei globale, de eforturile combinate ale guvernelor individuale si institutiilor financiare internationale, inclusiv BERD, de a proteja sistemele financiare din regiune si de sprijinul acordat de bancilor straine subsidiarelor lor din Estul Europei”, a adaugat Berglof.
Chiar daca se asteapta la o crestere economica apropiata de zero (0,1% ansamblul regiunii sale de activitate, BERD avertizeaza ca in acest an se asteapta la o contractie a economiei in Ucraina, Ungaria si cele trei state baltice. Economia Ucrainei ar urma sa se contracte cu cinci procente in 2009, a Ungariei cu doua procente, iar in cazul Estoniei, Letoniei si Lituaniei sunt prognozate contractii de 3,5%, cinci procente si 2,5%.
BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, cu un total de 3,54 miliarde de euro, in 248 de proiecte (pana la sfarsitului lunii decembrie 2007). In colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste 6,5 miliarde de euro pentru proiecte realizate in Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.