BERD ar putea inregistra o prima pierdere !

BERD ar putea inregistra o prima pierdere !

0 146

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ar putea fi afectata de criza financiara si ar putea inregistra in acest an o posibila pierdere, prima in zece ani, a declarat presedintele nou ales al BERD, Thomas Mirow, citat de cotidianul britanic “Financial Times”.
Aceasta declaratie vine ca urmare a crizei determinate de deprecierile de active ale investitiilor efectuate de banca in Europa Centrala si de Est.
“BERD va fi lovita. La ce nivel nu este foarte clar inca … Dar observam deprecieri de active ale actiunilor noastre. Nu voi elimina o pierdere pentru acest an, dar in orice caz vom fi evident afectati de criza financiara mondiala”, a afirmat presedintele bancii.
Dezvaluirea vine la o zi dupa ce pietele din Europa Centrala si de Est au suferit pierderi importante, continuand tendinta pietelor din Europa Occidentala, Statele Unite si Asia. Bursa din Rusia a pierdut 14 la suta inainte ca tranzactionarea actiunilor sa fie suspendata, pentru a se evita noi pierderi. Si la bursa din Polonia actiunile au scazut cu patru la suta. Traderii vad perspective reduse de stabilizare in regiune pana cand pietele nu se vor stabiliza pe plan mondial.
Thomas Mirow a explicat ca rezultatele exacte obtinute de banca nu vor putea fi cunoscute pana la sfarsitul anului din cauza volatilitatii pietei si a discutiilor referitoare la evaluarea portofoliului bancii. “Imprumuturile, spre deosebire de investitii, sunt in stare buna”, a mai adaugat presedintele BERD.
Ultima data cand BERD a inregistrat pierderi a fost in 1998, anul crizei financiare din Rusia. In 2007, BERD a inregistrat un profit de 1,9 miliarde de euro.
BERD a fost infiintata in 1991 in scopul sprijinirii tranzitiei fostelor tari comuniste din Europa de Est si URSS spre democratie, multipartidism si economie de piata.
BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, investind 3,54 miliarde de euro in 248 de proiecte (pana la sfarsitului lunii decembrie 2007). In colaborare cu numerosii sai parteneri, banca a mobilizat peste 6,5 miliarde de euro pentru proiecte realizate in Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.