Berceanu – se va imprumuta 19 miliarde euro

Berceanu – se va imprumuta 19 miliarde euro

0 142

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, la Craiova, referindu-se la negocierile cu delegatia FMI si CE,ca „suma despre care s-a discutat este de vreo 19 miliarde de euro”, din care doar patru miliarde de euro vor sprijini activitati guvernamentale, restul avand rol de rezerva.
„La Guvern, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale sunt patru miliarde. Acesti bani urmeaza sa intre in niste programe, incetul cu incetul, si dupa aceea sa fie rambursati. In rest, sunt vreo 12 miliarde care de fapt sunt pusi la dispozitia BNR si care practic nu sunt cheltuiti, sunt un fel de rezerva a BNR. Deci sunt niste bani pe care BNR ii poate folosi eventual daca presiunea cursului de schimb sau altfel de chestiuni speciale intervin”, a precizat ministrul Transporturilor.
„Mai este un fond de vreo doua miliarde care, de asemenea, nu se cheltuieste. Sunt niste bani care sunt pusi la dispozitie printr-o alta modalitate si sunt niste bani care nu neaparat intra intr-un circuit economic. Am vazut peste tot ca ne imprumutam cu 19 miliarde de euro. Nu este chiar corect. De fapt, folosim, ne imprumutam, cu vreo patru miliarde de euro, in rest sunt bani care au alt rol, un rol de rezerva”, a explicat Radu Berceanu.
El apreciaza ca, de aceasta data, conditiile FMI sunt „ingaduitoare” comparativ cu acordul precedent cu Fondul, cand au fost trasate directii „mult mai dure”.
„Nu e vreo mare fericire sa avem un acord, o asistenta din partea FMI, dar nu e nici vreo tragedie. Eu am mai petrecut perioade in compania FMI, stiu ce inseamna. De data asta pot spune ca a fost foarte ingaduitor. De obicei conditionalitatile, cum le spun ei, erau mult mai dure si mai direct tintite. Adica spunea ca trebuie disponibilizati atatia oameni din locul cutare, trebuie redusa nu stiu care cheltuiala cu atat, trebuie marita o taxa, lucruri foarte directe. De data asta sunt lucruri mai usor de pus in practica si cred ca sunt lucruri pe care in mare parte le-am fi facut sau ar fi trebuit sa le facem sau pe care le-am facut, fara a avea o relatie cu FMI”, a declarat Berceanu.
Potrivit acestuia, Comitetul interministerial urmeaza sa se intalneasca, duminica, pentru a discuta despre propunerile pe care Fondul Monetar International (FMI) le-a inaintat Guvernului de la Bucuresti.
Guvernul a tinut duminica o noua sedinta a Comitetului interministerial pentru asigurarea finantarii externe si interne a Romaniei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.