Bercea Mondialu’ si Berceanu Planetaru’

Bercea Mondialu’ si Berceanu Planetaru’

0 81

Din motive greu de inteles pentru o minte sanatoasa, individul pe nume Sandu Anghel si porecla Bercea Mondialu’ apare suspect de des in anturajul prezidential. Tiganul din Slatina, despre care politistii si procurorii nu au strans suficiente probe pentru a dovedi ca este capul camatarilor si traficantilor locali de fier vechi si masini de lux furate din Bulgaria, se poate lauda cu performanta de a-si fi vazut puradeii botezati de diverse personaje cu greutate. Sunt notorii escapadele crestinesti prin care a reusit sa atraga in biserica pe post de nasi magistrati cu functii grele in justitie. Din paragheliile astea organizate in fata altarului s-au nascut Judecator, Printisor sau Televizor, odrasle tuciurii care se pot lauda cu ii au nasi pe Theodor Stolojan, Maria Huza si procurori despre care nu s-a scris inca indeajuns. Nu ca incuscririle si cumetriile n-ar fi un procedeu brevetat de parvenire si masinatiuni acoperite in sanul clasei politice. Dimpotriva, sunt piese de rezistenta ale esafodajului politic romanesc. Dar tiganul mondial pare sa aiba lipici teribil la oamenii politici sau publici cand vine vorba sa le gaseasca un nas neamurilor. In vara, la o petrecere tiganeasca din tara, Mondialu’ ajungea fara oprelisti pe scena pe care se aflau Traian Basescu si nevasta, in ciuda faptului ca presa tocmai vuise cu cateva saptamani mai devreme de ecoul dosarelor – nesolutionate, ce-i drept – in care apare numele lui Bercea. (R)omul nostru de bine nu doar s-a frecat de cuplul prezidential, dar i-a prins cu manutele lui grase ca niste crenvursti o salba de cocosei la gat chiar primei doamne. Un gest de o familiaritate gretoasa si eventual lejer penala, despre care nu vom sti daca Maria Basescu l-a acceptat din politete sau ca sa faca hatarul sotului, aflat la vanatoare de voturi, fie ele si tiganesti.
Ultima achizitie pe lista de nasi cu care se faleste este Mircea, fratele lui Traian Basescu, pe care l-a convins sa vina la altar printr-un demers crestinesc in conformitate cu practicile bisericesti. A intrat in biroul omului, fara sa-l cunoasca, si i-a spus direct: „Sefu’, vrei sa-mi botezi o nepoata?”. Sefu’ a vrut si iata-l pe Bercea scrijelind un nou nume pe rabojul nasilor.
Chiar nu e nimeni in stare sa-l refuze pe tigan? Ma intreb cum o fi motivat Traian Basescu cererile insistente care vor fi venit din partea lu’ Mondialu’ pana acum. Mai ales ca doamna si-o fi asortat intre timp salba la vestimentatie si o va purta negresit prin comunitatile de romi prin care o vor mai purta-o pasii la bratul sotului. Refuzul presedintelui trebui ca a fost unul politicos si foarte politic. Nu vad alta cale decat sa-i fi spus ca n-are nevoie de Bercea Mondialu’ prin preajma ca sa evite confuzia cu Berceanu Planetaru’, pe cale sa ne lege de lume cu autostrazi demult promise.
Viitorul foarte apropiat va demonstra daca autostrada Berceanu e pavata cu intentii mai bune decat poteca Bercea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.