Becalul, vanghelul si intelectualul

Becalul, vanghelul si intelectualul

0 137

Casandrele de serviciu ale natiunii, cocotate in posturile lor de observatie din ziare, televiziuni si societatea civila, semnaleaza de ceva vreme un pericol eminent pentru sanatatea natiunii. Despletite si cernite toate, isi smulg parul si se dau de ceasul mortii, pentru a-si avertiza semenii ca tara se becalizeaza. Dupa cum arata , insa, sondajele de toate culorile, poporul pare ca se simte bine in postura de victima a flagelului Gigi Becali. Alegatorul n-are cum rezista la mixajul fatal de religie, fotbal si un incipit timid si tulbure de doctrina politica. Daca prin absurd ar mai ezita vreo clipa sa-l declare pe latifundiar cel mai iubit politician in viata, il loveste din senin peste frunte un teanc de bancnote europene si se desteapta intr-o clipita. Cu fiecare calup de stiri si talk-show patriotic si crestin ne mai becalizam putin. Gigi este in toate; sa te opui curentului de simpatie mitocana pe care il genereaza spontan inseamna sa te pui rau cu Cel de Sus, cu care Becali se tutuieste. Or cine vrea sa se strice cu Doamne-Doamne taman acum cand Diavolul ne incearca cu meteoriti si alte mesaje apocaliptice?


Lumea politica vrea, insa, cu tot dinadinsul, sa ne arate ca opera de increstinare nu trebuie sa fie neaparat o chestie de religie. Poti aduce membrul de partid la cele sfinte chiar si cand n-ai nici un Dumnezeu. Procedeul se numeste e-vanghelizare si tocmai a adus la dreapta credinta a social-democratiei filiala PSD Bucuresti, a mai tare organizatie pesedista din tara. Apostolul care a reusit minunea nu e nimeni altul decat Vanghelie, pe care hagiografia politica il va pastra sub numele mai smerit si mai simpatic de Sf. Marean.


Noul entry in calendarul politic ortodox se va sarbatori de-acum pe 28 februarie, ziua in care Marean Vanghelie a fost ales presedinte ale zisei filiale, cu majoritate zdrobitoare.


Inaltarea tuciuriului la cele sfinte si banoase ale functiei de lider de filiala s-a produs dupa ani de zile in care dumnezei barosani precum DIP si Adrian Nastase s-au preumblat abuziv la conducerea organizatiei. Secretul succesului nesperat al robului Marean nu trebuie cautat neaparat in almanahe. Este atat de la vedere si atat de simplu incat nu-i de mirare ca nimeni dintre cei ce cauta motivatii adanci nu l-a observat.


In plus, este direct legat de handicapul cel mai vizibil al bietului enorias, ajuns vicar de Bucuresti. Acela de a conjuga pardalnicul verb a fi. Tot muncindu-se sa priceapa ceva din Biblia de partid si de stat compilata de patriarhul Iliescu, asistat din umbra de inalti ierarhi precum Viorel Hrebenciuc, Marean a dat in lecturile sale peste o expresie cumplit de absconsa. Nu-i de mirare ca n-a priceput nimic; ca sa explice faimosul si impenetrabilul „Eu sunt Cel ce sunt” din Scripturi, marii teologi au scris carti intregi. Bietul Marean, baiat fara studii, avand doar scoala rambursarii de TVA, a gasit o formula pe puterile lui lingvistice. Asa s-a nascut „care este”. Poceala s-a dovedit buna si ca slogan electoral. Micul dumnezeu bronzat (e mai aproape de Soare, nu?) de la organizatia PSD a Capitalei a rezumat hilar spusa divina, pe intelesul Ferentariului si, mai nou, pe al colegilor din Primaverii: „Eu, care este!”. Mai clar, mai concis si parca si mai evlavios.


Desi s-au petrecut in paralel, ascensiunile celor doi agenti – unul al becalizarii, celalalt al e-vanghelizarii – nu au nimic in comun. Ba, pe alocuri, se deosebesc fundamental. Misterul cel mare al lui Gigi Becali nu e neaparat cum a facut el primul milion de dolari, ci de unde-i vine lui admiratia asta pentru intelectuali. PNG-istul sef nu pierde nici o ocazie sa se laude cu cel mai mare numar de intelectuali dintre toate partidele din Romania. Ii achizitioneaza ca pe oi, la turma. Le contempla harjoana doctrinara asa cum un bace veritabil vegheaza din bata giumbuslucurile mieilor. Daca mai scad preturile acum, dupa Pasti, mare mirare sa nu mai cumpere o turma-doua de intelectuali de soi, rasa asta cu barba, ca rezista bine si la mineriade.


Pentru Marean, in schimb, intelectualul inseamna in primul rand profu nesuferit de gramatica din scoala elementara. Intelectualii astia i-au adus numai necazuri de cand e in politica. Colegii mai studiosi l-au tinut mereu pe tusa, pe motiv ca nu stie sa vorbeasca. Stabimea din PSD l-a umilit pentru niste nenorocite de declinatii. Cum sa-i aiba la inima?


Acum le-a aratat el; a inlocui tabelul de conjugari cu cel electoral, in fruntea caruia s-a pus pe sine.


In Romania, Gigi si Marean au inlocuit intelectualul cu becalul si vanghelul, noile unitati de masura ale materiei cenusii.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.