Bebelusii plang in limba materna

Bebelusii plang in limba materna

0 58

Bebelusii in varsta de doar cateva zile plang in mod diferit, putand sa foloseasca tonalitati diferite, copiii fiind capabili sa distinga accentul ce caracterizeaza limba parintilor lor inca din stadiul intrauterin, potrivit unui studiu publicat in revista Current Biology, informeaza bbc.co.uk.

Oamenii de stiinta au studiat felul in care plangeau 60 de bebelusi sanatosi, nascuti in familii vorbitoare de limba franceza sau germana.
Astfel, plansetul bebelusilor francezi are un accent „in crescendo”, iar cel al bebelusilor germani, o tonalitate descrescatoare.
Autorii studiului considera ca bebelusii incearca, probabil, in acest fel sa creeze o legatura cu mamele lor, prin imitarea tonalitatii vocilor acestora.
Acest studiu sugereaza ca, in perioada intrauterina, copiii sunt influentati de sunetele ambientale si de primele voci pe care le aud.
Se stie deja ca fetusii pot sa memoreze sunete provenind din lumea exterioara, in ultimele trei luni de sarcina, fiind deosebit de sensibili la linia melodica a unor compozitii muzicale, dar si a vocilor umane.
Studiile precedente au demonstrat faptul ca bebelusii in varsta de peste 12 saptamani pot sa imite vocalele pronuntate de adulti.
„Contrar teoriilor clasice, noile date subliniaza importanta plansetului bebelusilor umani in dezvoltarea limbajului”, a explicat Kathleen Wermke, profesor la Universitatea din Wurzburg, Germania, coordonatoarea acestui studiu.
Echipa coordonata de ea a inregistrat si a analizat tipetele si scancetele a 60 de bebelusi, cu varsta cuprinsa intre trei si cinci zile. Analiza acestor sunete a demonstrat diferente clare intre liniile melodice ale plansetelor bebelusilor, care corespundeau cu cele din limba nativa a mamelor lor.
Oamenii de stiinta considera ca bebelusii au nevoie doar de un sistem respirator-laringal bine coordonat pentru a imita anumite linii melodice, nu de un anumit control vocal, care apare mult mai tarziu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.