Bătutul mingii cu piciorul, iată, e mai important pentru guvernanți!

Bătutul mingii cu piciorul, iată, e mai important pentru guvernanți!

0 22

De curând, CE a întocmit Raportul de convergență pentru țările care nu sunt in Zona euro. Dintre acestea, precum arată documentul mentionat, doar România nu întrunește nicio condiție dintre cele patru urmărite de Executivul UE pentru trecerea la adoptarea monedei unice europene.
Țara noastră nu se încadrează în barem nici la deficitul bugetar, nici la curs valutar, nici la inflație și nici la deficitul de cont curent.
Dintre țările evaluate în Raport, doar România se află în Procedura de deficit excesiv. Din aceasta pricină,Guvernul de la București a și primit o Foaie de parcurs în care sunt menționate măsurile pe care țara noastră trebuie sa le adopte pentru consolidarea situației fiscal-bugetare.
La nivel de UE, s-au adoptat noi reguli privind guvernanța economică și fiscală, pe care țările membre trebuie sa le aplice obligatoriu în următorii trei ani. Guvernul de la București, prins în corzile unor deficite structurale multiple, a început să dea din colț în colț și face demersuri disperate către Bruxelles pentru a obține o păsuire de șapte ani pentru aplicarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetara după noua filozofie de guvernanță adoptată de CE.
La ședința de Guvern din 4 iulie 2024, s-a discutat despre datele stabilite pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, după ciondaneala partidelor politice parlamentare care părea fără sfârșit.
Premierul Marcel Ciolacu, pe un ton marțial, a anunțat că Guvernul a adoptat și un Memorandum prin care academiile publice și private de fotbal din țară vor primi bani de la bugetul de stat pentru pregătirea grupelor de copii și juniori.
E clar că o astfel de decizie țintește electoral și populist după emoția colectivă stârnită de participarea echipei naționale la Campionatul european de fotbal, unde ne-am oprit în optimi destul de șifonați. In ultimul an, echipe de elevi și studenți din Romania au câștigat sau au fost medaliați la concursuri internaționale de robotică, informatică, matematică, fizică sau astronomie.
Pentru aceștia, Guvernul nostru nu a hotărât nimic în vreo ședința anume a sa. Fara clase speciale, fără scoli de elită, fără alocare de fonduri pentru stimularea performanței!
Abia dacă au fost amintiți în treacăt de vreun demnitar al statului român la vreo sindrofie publica puțin relevantă….
Bătutul mingii cu piciorul, iată, e mai important pentru guvernanți, precum se vede, decât formarea unei elite științifice, tehnice și culturale prin care să susținem un proiect de dezvoltare sustenabila a României.
Să fie, oare, mai important circul decât pâinea ?
Pentru niste voturi amărâte, se pare că da…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.