Batranii se simt mai tineri cu 13 ani

Batranii se simt mai tineri cu 13 ani

0 93

Persoanele in varsta, in special barbatii, se simt in medie cu 13 ani mai tinere decat varsta lor reala, potrivit unui studiu sociologic publicat in Journals of Gerontology. Acest studiu a fost condus de Max Planck Institute for Human Development din Berlin si a fost efectuat pe un esantion de 516 barbati si femei cu varsta de peste 70 de ani, pe o perioada de sase ani, potrivit declaratiilor lui Jacqui Smith, profesor de psihologie la Universitatea Michigan din Statele Unite, principalul autor al studiului.
„In general, oamenii se simt mult mai tineri decat sunt in realitate. Poate ca sentimentul de a fi cu 13 ani mai tanar reprezinta iluzia optima a batranetii”, a declarat Smith.
Potrivit acestui studiu, barbatii se considera mai tineri decat femeile. „Femeile se considera mai in varsta cu patru ani decat barbatii. Unul din motivele probabile este acela ca femeile sunt in general mai constiente decat barbatii de modul in care arata, in special din cauza stereotipurilor negative folosite de oameni pentru a descrie batranetea”, au declarat cercetatorii.
Barbatii au fost mai multumiti de varsta lor reala decat femeile, la inceputul studiului, dar pe termen lung, dupa sase ani, nivelul lor de satisfactie a scazut mult mai repede decat cel al femeilor.
Intr-un supliment al acestui studiu, care nu a fost deocamdata publicat, autorii lui sustin ca persoanele care se simt mai tinere prezinta riscuri mai mici de deces decat persoanele care se simt batrane, in conditiile in care cele doua categorii au aceeasi varsta si o stare de sanatate echivalenta.
„Sa ramai pozitiv cand imbatranesti, ar putea fi asociat cu faptul ca atunci cand esti o persoana activa ai si o stare mai buna de sanatate, cand te afli la varsta a treia”, a concluzionat Smith.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.