Bătrâneţea in Moldova o grea povara; 70% din populația de peste 55...

Bătrâneţea in Moldova o grea povara;
70% din populația de peste 55 de ani fără acces la servicii medicale de calitate!

0 300

Moldova îmbătrâneşte, iar viaţa vârstnicilor este de-a dreptul amară. Cei care se apropie de 55 de ani îşi găsesc cu greu un loc de muncă. Iar persoanele mai în vârstă nu au acces la servicii medicale de calitate şi stau departe de activităţile sociale. Un studiu arată că indicele de îmbătrânire activă din ţara noastră este de două ori mai mic decât obiectivul-ţintă pentru Uniunea Europeană.

În Republica Moldova, 70 la sută dintre oamenii care au mai mult de 55 de ani nu au condiţii optime de sănătate, nu se implică în viaţa socială şi nu desfăşoară activităţi productive.Studiul arată că doar 1 din 10 persoane în vârstă participă activ în viața socială. Fiecare al doilea bătrân nu are o viață independentă, sănătoasă și în siguranță. În țările UE, numai o treime din vârstnici este în această situatie.

În schimb, în Republica Moldova fiecare a treia persoană se implică în îngrijirea şi educaţia nepoţilor, indicatorul fiind mai mare decât în Germania, Polonia sau România.MOLDOVA intre E si R

Studiul mai arată că vârstnicii din Republica Moldova se pricep prea puţin să folosească tehnologiile informaţionale. În schimb se apropie de media Uniunii Europene la capitolul Exerciţii Fizice.

În Moldova, oamenii  trăiesc  cu 10 ani mai puţin faţă de media din ţările Uniunii Europene. Prognozele arată că până în 2035 ponderea populatiei cu vîrstă de pensionare, va creşte cu 28  la sută.

În faţa statisticilor îngrijorătoare, autorităţile răspund cu politici şi strategii.

În clasamentul indicelui de îmbătrânire, Republica Moldova a acumulat 27 de puncte. Jumătate faţă de obiectivul ţintă pentru spaţiul Uniunii Europene, care este de 57 de puncte. Sursa: tvr.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.