BATEREA PAMANTULUI CU MAIURILE

BATEREA PAMANTULUI CU MAIURILE

0 229


Practica magica efectuata de copii in ziua de Macinici pentru alungarea frigului si scoaterea caldurii din pamant, pentru sanatatea si norocul oamenilor se numea baterea pamantului cu maiurile sau ciu botele. In timp ce copiii loveau pamantul cu betele sau ciomegele, strigau: “Intra frig si iesi caldura, / Sa se faca vreme buna / Pe la noi pe batatura!” (Muntenia, Oltenia). Pe arii relativ extinse se credea ca pamantul era batut cu maiurile (un fel de ciocane uriase din lemn), cu toiegele, maciucile sau botele de catre Mosi, spirite ale stramosilor, identificate in Calendarul crestin ortodox cu cei 40 de Sfinti Mucenici din cetatea Sevastiei.


In timp ce lovesc pamantul, acestia s-ar indemna strigand in cor: “Patruzeci de sfinti voinici, / Da-ti cu botele in pamant, / Ca sa tune (intre) frigul, / Sa iasa caldura!” (Moldova). Adesea, se batea cu botele si ciomagele si in focurile aprinse in curti si gradini in aceasta zi (Banat).


Uneltele cu care copii sau Mosii bat pamantul ca sa scoata caldura sau coltul ierbii sunt frecvent modelate din aluat si mancate sacramental in ziua de 9 martie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.