Batalia pentru conducerea CSM

Batalia pentru conducerea CSM

0 318

Apelul presedintelui Basescu, dublat de cel al ministrului Justitiei, a ramas fara ecou, ambele fiind ignorate de catre vechii si noii membri ai CSM. Consiliului Superior al Magistraturii se va intruni, vineri, in sedinta de constituirea, ocazie cu care este programata si alegerea presedintelui si vicepresedintelui CSM.
Sedinta de constituire a CSM-ului rezultat in urma alegerilor din 2010 a fost convocata pentru vineri, 8 ianuarie, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.
Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.

Batalie politica dura pentru fiecare loc din CSM
Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat o disputa daca va fi supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o „lista scurta”. Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane, Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea, care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.
Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.
Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, urmand ca sesizarile sa fie dezbatute in 19 ianuarie.

Basescu, rugaminte-ordin – amanare!
Prezent la bilantul activitatii CSM pe anul 2010, Traian Basescu a adresat miercuri CSM rugamintea de a amana alegerea conducerii noului CSM pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta asupra celor doua contestatii.
Seful statului a aratat ca ar trebui asteptata decizia CCR cu toate ca se creeaza un vid de 4-5 zile intre terminarea mandatului actualului CSM, in conditiile in care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestatia impotriva hotararii Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi membri ai Consiliului.
Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Doina Stanciu, a declarat cu acel prilej ca ar trebui vazut daca exista temei legal pentru amanarea alegerii presedintelui si vicepresedintelui CSM.
Tot atunci, Basescu a atras atentia CSM ca este necesara discutarea si a situatiei mandatelor incomplete ale unora dintre membrii Consiliului, care trebuie continuate inca sase luni, “pentru ca practic asta inseamna ca va exista un CSM care este intr-un continuu proces de alegeri”.
Si ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a transmis joi, catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si CSM solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului.
Ministerul a mentionat ca solicitarea lui Predoiu se intemeiaza pe argumente ce decurg din economia prevederilor Legii 317/2004, din care rezulta ca legiuitorul a conceput o perioada de maxim 30 de zile in vederea organizarii CSM, termenul calculandu-se de la data publicarii in Monitorul Oficial hotararii Senatului de validare si alegere a membrilor Consiliului.

Evitarea unui vid in conducerea CSM!
In sedinta de bilant de miercuri, membrii CSM au discutat cu ministrul Predoiu si despre blocarea activitatii institutiei prin neconstituirea noului Consiliu si despre o eventuala decizie a Curtii Constitutionale de invalidare a listei noilor membri. Ei au sustinut ca o astfel de situatie ar duce la blocarea activitatii aparatului tehnic al Consiliului intrucat seful institutiei este ordonatorul de credit, iar in cazul unor cereri ale procurorilor de retinere si arestare preventiva a unor magistrati nu ar mai avea cine sa dea incuviintarea.
Seful instantei supreme a spus ca dispozitia legala care obliga la derularea unor reguli procedurale a acestei sedinte sunt prevazute in textul articolului 22 din Legea 317 si ca pentru orice solicitare trebuie gasite instrumente legale.
Alti membri au atras atentia ca actualul Consiliu isi inceteaza de drept mandatul de sase ani care expira in 12 ianuarie.
Judecatorul Anton Pandrea a pus in discutie cine va organiza alegerile daca Curtea Constitutionala s-ar pronunta in sensul ca vor trebui noi alegeri, in totalitatea lor.
Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca in termen de 15 zile de la publicarea hotararilor Senatului privind validarea si alegerea membrilor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie convoaca membrii CSM in sedinta de constituire, in cadrul careia vor fi stabilite atributiile si responsabilitatile membrilor permanenti.

Structura „noului” CSM
In 2 noiembrie, CSM anunta rezultatele alegerilor pentru viitorii membri ai CSM: din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost alesi Lidia Barbulescu si Mircea Bucurel Aron; din partea curtilor de apel – Dan Lupascu de la Curtea de Apel Bucuresti, Alexandru Serban de la Curtea de Apel Brasov, si Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Targu Mures; din partea tribunalelor – Adrian Toni Neacsu, de la Tribunalul Vrancea; din partea judecatoriilor – Marius Tudose Badea, de la Judecatoria sectorului 3 Bucuresti, si Cristi Danilet, de la Judecatoria Oradea; din partea parchetelor de pe langa curtile de apel – procurorul George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti; din partea parchetelor de pe langa tribunale – Oana Schmidt Haineala, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov; iar din partea parchetelor de pe langa judecatorii – Dan Chiujdea, de la Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 Bucuresti.

Ei vor conduce CSM ?
Judecatorul Horatius Dumbrava, ales recent din partea curtilor de apel ca membru in noul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va cere, in sedinta de vineri, increderea membrilor CSM pentru functia de presedinte al forului, informeaza portalul juridice.ro. Tot in sedinta de vineri, procurorul George Balan, membru ales al CSM de catre procurorii parchetelor de pe langa curtile de apel va cere increderea membrilor pentru functia de vicepresedinte. Contactat de HotNews.ro, Horatius Dumbrava a confirmat informatia si a vorbit despre candidatura sa la cea mai importanta functie din sistemul judiciar. „Sustin o declaratie de integritate prin care niciun membru sa nu mai candideze pentru un nou mandat indiferent de legile in vigoare. Eu sunt pentru o independenta functionala a inspectiei judiciare fata de CSM”, a declarat Horatius Dumbrava.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.