Basescu&Geoana aleg Miss Ziua Nationala

Basescu&Geoana aleg Miss Ziua Nationala

0 102

Frigul de-au crapat pietrele din acest week-end nu a rebegit doar mainile si picioarele celor care au jucat Hora Unirii si au asistat la tot ighemoniconul militar cuvenit de Ziua Unirii lui Cuza. Militarii din garzile de onoare au calcat marunt cu picioarele inghetate bocna in cizmele cazone. Politicienii si-au suflat in pumni si si-au sters discret lacrimile sapate in obraji de frigul taios pana sa le vina randul la discursul oficial. A fost asa de frig incat presedintele Traian Basescu s-a prins in hora cu Mircea Geoana, parand ca au uitat pe moment de sentimentele glaciale care ii despart, ceva mai multe decat procentele care i-au separat la numaratoarea finala de la alegeri. Se prea poate ca au dansat atat de aproape unul de celalalt in Iasiul primarului Gheorghe Nechita doar ca sa se mai incalzeasca, nu pentru ca sunt primul si al doilea om in stat si trebuie sa mimeze oarece concordie macar la evenimentele oficiale.
A fost asa de frig, ziceam, incat nu doar au crapat pietrele, dar era gata-gata sa fie clintit din loc chiar bolovanul lui Mos Ion Roata din curtea boierului, care a pornit hai-hui prin calendarul sarbatorilor mioritice. Curios este ca s-au opintit sa-l clinteasca de la locul lui insusi Voda Basescu, ajutat de chiaburul Geoana, care ar vrea amandoi ca 24 ianuarie sa devina Ziua Nationala a Romaniei, dintr-un impuls mai degraba meteorologic decat patriotic. Frigul le–a intrat pesemne duminica atat de tare in oase ca au simtit fiori cu anticipatie pentru ziua de 1 Decembrie 2010, de care ii mai despart, iata, doar zece luni, cand vor ingheta din nou la procesiuni. La care nu vor mai fi impreuna, cum s-a intamplat acum la Iasi, unde au avut satisfactia de a vedea pe chipul celuilalt ravagiile gerului, ci vor celebra separat, cum sta bine clasei politice de la noi.
Iata, deci, ca presedintele tarii si cel al Senatului ne vor mai dezghetati de Ziua Nationala. O fi Traian Basescu in posesia prognozei meteo pana la sfarsitul mandatului de crede ca iernile viitoare ne vor cruta sarbatoarea nationala de batutul marunt din picioare si congelarea discursului politic chiar la sursa.
Ideea s-a propagat in mediul politic astfel ca am aflat si alte date nimerite sa fie ridicate la rag de celebrare nationala. Liberalul Adrian Cioroianu crede, de pilda, ca ziua de 10 mai ar fi cea mai potrivita pentru rolul de Zi Nationala, pentru ca marcheaza castigarea independentei. Data cu pricina i-ar conveni de minune si Altetei Sale Radu Duda, din motive regale lesne de inteles.
Cum dorintele presedintelui se cam implinesc de-o vreme incoace, de-si vede omul visele cu ochii (a verificat cineva daca Basescu nu doarme cumva cu ochii deschisi?) e foarte probabil ca istoricii de serviciu vor sari sa sape in trecutul patriei dupa o data convenabila deopotriva politic si meteorologic.
O presimtire vaga imi spune ca unuia dintre ei, mai zelos din fire, tot o sa-i treaca prin cap sa propuna drept Zi Nationala data cuceririi Daciei (Logan) de catre Traian (Basescu) si sa aduca drept marturie un facsimil dupa certificatul de inmatriculare, intarit cu pecetea de la inspectia tehnica.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.