Basescu si Tariceanu incendiaza delte

Basescu si Tariceanu incendiaza delte

0 256

Cred ca de la daci ni se trage. Astia aveau obiceiul de a parjoli din cand in cand glia, care pentru ei nu era inca strabuna, pentru simplul motiv ca tocmai ei erau stramosii de care suntem astazi atat de mandri. Cum navaleau cohortele romane pe pamanturile Daciei, tarabostii cei barbosi de retrageau in munti si incendiau holdele si turnau cucuta in apa de baut, sa nu gaseasca navalitorii pe ce pune gura in marsul lor fortat. Obiceiul a fost lasat mostenire voievozilor si mai apoi domnitorilor, ca orice bun de pret ce se pastreaza cu sfintenie in tara asta cu traditii frumoase in care traim. Dupa ce otraveau fantanile si scaparau amnarul in lanurile de paioase, care nu cunoscusera inca recordurile la insamantat si recoltat din vremurile ceausiste, luau apoi calea codrilor si asteptau sa ca invadatorul sa flamanzeasca si sa se stinga de sete.


Tezaurul lingvistic al altor popoare se refera la inveninarea relatiilor dintre semeni cu expresii din zodia piromaniei, aplicate podurilor. „Burning bridges”, bunaoara, din limba engleza, asemuieste gestul individului ce vrea sa rupa relatiile cu altul cu incendierea podurilor. Cu exceptia accidentului istoric fericit care a fost stralucitul inginer Anghel Saligny, romanii n-au excelat niciodata in domeniul acestor lucrari de arta care sunt podurile. Pentru ei, patima piromana s-a consumat tot pe camp, printre lujere uscate de furaje sau stuf.


Cu stuful ajungem intr-o zona deosebit de delicata in aceste zile. Chiar fierbinte. In cadrul napadit de stufaris al Deltei Dunarii s-a produs recent un incendiu devastator, pus chiar de mana criminala a celor ce gestioneaza in prezent inestimabilul patrimoniu floral si faunistic de la varsarea batranului Danubiu. Pentru ca muntele sa nu se simta neglijat si sa strice consensul carpoto-danubian al reliefului mioritic, un parjol la fel de distrugator a distrus ecosistemul la Dumbravita, un paradis lacustru ceva mai modest, dar suficient de pretios cat sa fie botezat Delta dintre munti. Pus de un localnic idiot pe pasunea proprie, care se invecina cu lacul, focul s-a intins in Aria de Protectie Speciala Avifaunistica „Complexul Piscicol Dumbravita”, locul de cuibarit al unor specii de pasari migratoare foarte rare. Amenda de 3.000 lei cu care autoritatile au taxat prostia criminala a localnicului nu va aduce inapoi miile de exemplare de rate salbatice, egrete, starci si lisite, care-si vor cauta locuri de popas mai pasnice.


Adevaratii vinovati pentru incendiile din cele doua delte, produse aproape simultan, nici macar nu trebuie cautati prin imprejurimi. Habitatul lor este mediul cel mai citadin al patriei, delta de asfalt si beton a Capitalei. De la ei s-a intins in provincie patima asta piromana nenorocita. I-ati recunoscut pe incendiatorii Basescu si Tariceanu care, de doi ani incheiati se joaca cu chibriturile in lanurile fosnind de interese ce despart cele doua Palate. E drept ca speciile care cuibaresc atat pe tarlaua prezidentiala cat si pe lotul primului ministru sunt mult mai rezistente la foc decat omoloagele lor din regnul aviar.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.