Basescu si Iuscenko, la Sighetul Marmatiei

Basescu si Iuscenko, la Sighetul Marmatiei

0 216

Desi situatia politica din Ucraina este departe de a fi considerata una statornica, Viktor Iuscemko, presedintele ucrainean, isi va respecta programul vizitelor in strainatate si se va afla, luni, 15 ianuarie, in Romania. Vizita parea incerta dupa ce, vineri, Rada Suprema a votata Legea privind guvernul, in pofida veto-ului prezidential si a amendamentelor formulate la acest document de Viktor Iuscenko, care a respins de sapte ori respectiva lege.


?


In programul intalnirii dintre cei doi presedinti, cel de la Kiev si cel de la Bucuresti, este inclusa si inaugurarea podului istoric peste Tisa. Cei doi sefi de stat vor fi prezenti la Sighetul Marmatiei, la deschiderea punctului de frontiera Sighet-Solotvino (Slatina), prilej cu care vor avea convorbiri bilaterale.


Aceasta este prima intrevedere la nivel inalt a presedintelui Basescu din 2007, an in care Romania a devenit membru al Uniunii Europene.


Pe podul istoric de peste raul Tisa vor putea trece in localitatea ucraineana Solotvino atat pietoni, cat si masini de tonaj mic, iar autoritatile locale de la Sighet si cele din Ucraina sunt convinse ca deschiderea punctului de frontiera va avea un efect benefic pentru economia localitatilor aflate la granita dintre Romania si Ucraina.


Inaugurarea acestui pod a fost programata pentru sfarsitul anului trecut. Reluarea circulatiei intre cele doua asezari a fost programata si reprogramata de cateva ori la rand.


Podul istoric peste raul Tisa a fost distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial. El asigura legatura intre localitatile Sighetu Marmatiei si Slatina, astazi localitate in Ucraina (Solotvina, raionul Teacevo/Teceu, regiunea Zakarpatia/Transcarpatia).


Inainte de 1944, romanii de malurile Tisei erau in legaturi foarte apropiate, raul fiind traversat de nu mai putin de 11 poduri rutiere si de cale ferata, sapte mari si patru mici, intinse pe o distanta de 60 de kilometri. Dupa terminarea razboiului, peste Tisa nu a mai ramas niciun pod rutier, toate fiind aruncate in aer.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.