Basescu, sensibilul badaran

Basescu, sensibilul badaran

0 163

Este evident ca Traian Basescu, presedintele Romaniei, se afla intr-un accentuat declin de forma si imagine. De aici si starile de nervi tot mai dese si mai navalnice, cum a fost si iesirea deplasata fata de un reprezentant mass-media, cand umbla pe o strada din Sulina, insotit de sepepisti si autoritati locale.
Este drept, s-ar putea pune intrebarea: care este limita dintre viata publica si viata privata a unui demnitar? Personal nu o vad ca o intrebare dificila, cu toate ca este una dintre controversele de la care pornesc majoritatea conflictelor dintre presedintele Traian Basescu si ziaristi. Caci singura bariera care desparte viata publica de viata privata a unui demnitar nu poate fi decat usa/poarta locuintei, nici aceea prea sigura, sau, mai precis, usa dormitorului, de care este absurd sa se treaca, oricat de magar ar fi reporterul. In rest, demnitarul este persoana la dispozitia si in slujba publica, in acest sens se pot da exemplele marilor oameni de stat, nu pigmei de teapa unui Basescu Traian.
Caci, in nimicnicia lui, joi, la Sulina, presedintele Traian Basescu a fost deranjat de atitudinea unui ziarist, care l-a urmãrit pas cu pas, in mersul lui prin cel mai estic oras al Romaniei.
„Sa stai cu microfonul cand ma intrebi, este meseria ta. Cand stai cu microfonul intre oameni, cum statea ala de dinainte, nu este meseria ta. Asta sa o stii de la mine, ca sunt mai batran ca tine”, i-a replicat presedintele ziaristului.
Va sa zica asa trebuie sa se exprime un presedinte de tara, care vrea sa arate cat de mare scula pe bascula este el, nu? Asa vorbeste omul care se lauda, prin sondaje comandate de oameni de incredere si platite gras, ca este agreat de jumatate din populatia tarii, pentru ca se poarta dur si ca omul de rand, de care se simte,chipurile, aproape.
Eu am vazut asemenea reactii prin carciumile din Braila sau din alte multe localitati de prin tara, cand carciumarul, si el ciupit, vroia sa dea afara din local vreun consumator de la care nu se astepta la bacsis si care il agasa prin prezenta, stricandu-i afacerile pe care le punea la cale cu tovarasi de infractiuni.
Ba mai mult, in cazul nostru, seful statului i-a cerut unui agent SPP sa indeparteze un ziarist care avea microfonul indreptat in directia sa. Dialogul dintre presedinte si reporter a avut loc la sfarsitul vizitei efectuate la Sulina, in momentul in care seful statului se indrepta spre elicopter.
Iar faptul ca s-a dat mai batran fata de reporter, de aceea reporterul trebuind sa-i asculte sfatul, nu inseamna ca Basescu, daca este mai batran decat multi, este si mai destept. Destept te nasti, nu devii cu trecerea anilor.
Oricum, gestul , care nu este unicat, a fost inca o dovada a badaraniei si infatuarii unui papagal de ultima speta, nedemn de functia de presedinte a Romaniei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.