Basescu lamureste problema somajului

Basescu lamureste problema somajului

0 60

Traian Basescu, presedintele Romaniei, incercand sa-si scape catelandrul bagat la inaintare ca prim-ministru si incapabil sa o mai scoata la capat in fata ciomegelor protestatarilor de diferite categorii, picura asupra natiunii cativa stropi de inteligenta gen “Tase de Romania” sau “In puii mei”, ametindu-ne cu afirmatia ca la noi somajul este sub media UE, asa ca este cazul sa ne lamentam mai putin
Imi scapa metoda de calcul a presedintelui, dar ma bate gandul ca omul a baut candva, in drumurile sale pe oceane, ceva apa de la un izvor de pe o insula pustie, apa care abia acum a ajuns sa-si faca efectul, obligandu-l parca sa repete lucruri stiute de mai tot romanul, insa imbricate in tol de Cotroceni, cu toate ca este acelasi drac.

„Toate tarile trec prin momente dificile. Niciuna din marile economii ale Uniunii Europene nu a avut crestere pozitiva anul acesta. Deci, criza este o realitate si efectele ei in somaj se manifesta acum cu toata forta si, probabil, inca vreo cateva luni”, a declarat seful statului ieri, intr-o declaraþie de presa, la finalul lucrarilor Consiliului European de primavara.

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Bruxelles, ca somajul din Romania se afla sub media UE si ca, din acest punct de vedere, „ar trebui sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta”.

„As mai spune un lucru, fara sa fie propagandistic: constat ca, din punct de vedere al somajului, chiar daca avem o cifra mare, peste 8% – am inteles de la statistica -, suntem cu circa doua procente sub media Uniunii Europene. Si poate ca, din acest punct de vedere, ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sa revenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din a ne lamenta. Toate tarile trec prin momente dificile. Niciuna din marile economii ale Uniunii Europene nu a avut crestere pozitiva anul acesta. Deci, criza este o realitate si efectele ei in somaj se manifesta acum cu toata forta si, probabil, inca vreo cateva luni”, a subliniat seful statului.

Din pacate, Basescu a uitat sa faca o mica diferenta:intre celelalte tari ale UE si tara noastra. In alte tari guvernele cauta solutii viabile de depasire a situatiei, pe cand la noi bantuie instabilitatea dintr-o cloaca, fara alta perspective decat gainatatul pe hainele natiunii.

Basescu a aratat ca este foarte clar ca Europa isi va relua in acest an cresterea economica, chiar daca va fi una slaba, de circa 1% in medie. Seful statului a subliniat insa ca, din discutiile avute la Bruxelles, inclusiv cu Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a inteles ca abia la o crestere economica de peste doua procente vor avea loc evolutii pe piata fortei de munca.
„Abia la o crestere care depaseste doua procente, economia antreneaza forta de munca suplimentara. A fost o concluzie, nu am analiza specialistilor romani cu privire la acest lucru. Din acest Consiliu, este ceea ce am inteles de la cei care aveau astfel de analize, fara sa spun ca acesta este un diagnostic si pentru Romania. Dar, se pare ca, in lipsa unei cresteri de peste 2%, este foarte greu sa inceapa angajarea de forta de munca noua, chiar daca, trebuie sa va spun, in ultimele saptamani, in Romania incep sa apara solicitari tot mai consistente de angajare de forta de munca”, a spus Basescu.
Seful statului a reiterat faptul ca Romania este dependenta de relansarea economica ale marilor piete ale Uniunii Europene, subliniind ca nu este pesimist in aceasta privinta.

Ce ramane de adaugat? Ca, pe langa o exprimare bolovanoasa, presedintele Basescu are impresia ca tot romanul este incuiat si habar nu are sa se documenteze putintel despre situatia din lume pe internet.
In plus, Basescu ia media pe UE, fara sa aminteasca de acele tari in care situatia a inceput sa se imbunatateasca datorita unor masuri bine gandite, de care actualii portocalii din fruntea tarii nu ar fi nicand in stare.
Dar nu e nimic. S-ar putea, in felul acesta, ca PDL-ul sa aiba soarta taranistilor dupa o guvernare mai putin catastrofala decat cea actuala.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.