Basescu la RRA, Program in pragul deraierii!

Basescu la RRA,
Program in pragul deraierii!

0 154

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la RRA, ca obiectivul major al Romaniei in momentul actual il reprezinta evitarea esecului acordului cu Fondul Monetar International, aratand ca la consultarile cu partidele parlamentare, inclusiv cu PSD, a subliniat in acest sens importanta adoptarii pana la 31 decembrie a legii salarizarii si a legii bugetului de stat.
“Romania trebuia sa incaseze aceasta transa in luna decembrie. N-a fost posibil datorita tergiversarilor si cu legea pensiilor si cu programarea pe legea salarizarii si, implicit, cu bugetul. S-a amanat transa de la UE de 1,2 milarde pentru ianuarie si transa de la FMI de 900 de milioane de euro tot pentru ianuarie. FMI are board-ul pe data de 7 ianuarie. Daca Romania rateaza si acest board este clara eticheta de program deraiat si atunci intram intr-o alta zodie, in zodia derapajului”, a spus seful statului.
Potrivit acestuia, neincasarea transei de la UE din decembrie a determinat “iesirea pe piata” pentru a imprumuta bani necesari bugetului, iar suma de 1,2 milarde euro a fost imprumutata cu 4,8% dobanda fata de maximum 3% dobanda UE.

“Acesta este un cost pe care il platim pentru ca politicienii nu au vrut sa indeplinim in timp util conditionalitatile. (….) Daca noi ratam transa din ianuarie, adica in bordul FMI din 7 ianuarie nu se va putea prezenta un raport ca Romania a indeplinit conditionalitatile, va trebuie sa iesim pe piata, dar va asigur ca va fi o explozie a dobandilor pentru ca programul va fi pur si simplu program deraiat, adica Romania nu si-a indeplinit conditionalitatile. Nu stiu daca vom mai gasi sumele necesare pe piata, iar daca le vom mai gasi, le vom gasi la dobanzi foarte mari, mult mai mari de 4,8%”, a evidentiat presedintele Basescu.

Intrebat daca si anul viitor Romania va trebui sa mai imprumute pentru cheltuielile curente, seful statului a raspuns “categoric da”.
“Romania va avea un buget cu un deficit de 4,4%, aproximativ 6 miliarde de euro pe care trebuie sa le imprumutam. In acelasi timp, Romania plateste serviciu datoriilor externe anterioare care se ridica la aproape 2 miliarde si rostogoleste datorii de alte 11 miliarde de euro. Romania va imprumuta multi bani anul viitor. Avem plati destule de facut si la anul”, a mai afirmat Basescu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.