Basescu isi conditioneaza candidatura

Basescu isi conditioneaza candidatura

0 125

Traian Basescu nu este sigur ca va mai candida la prezidentiale, si aceasta din cauza crizei si a „tonelor de jigniri” care ii sunt aduse de adversarii politici si de mass-media. De parca el ar fi sfantul Pafnutie Stalpnicul, legat la gura!
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu crede ca este normal ca seful statului sa isi asume raspunderea.
„Presedintele este seful statului, iar un stat modern care nu reuseste sa evite o catastrofa, atunci e normal ca raspunderea sa cada pe seful statului, pentru ca seful statului a numit un prim-ministru tocmai pentru ca Romania sa iasa din criza”, a declarat presedintele intr-o logica ciudata si cu o insirare de cuvinte greu de acceptat la un om cu pretentii.
Dupa care Traian Basescu baga de-o cotita, afirmand ca adversarul sau nu este Geoana sau Crin Antonescu, ci numai si numai criza. Oare ii desconsidera chiar in asemenea masura pe cei doi?
„Va spun si azi si va repet ce am spus si pana in prezent, si anume ca nu am luat pana acum o decizie cu privre la candidatura mea la prezidentiale, pentru ca adversarul meu nu e Geoana sau Crin Antonescu, ci criza”, a explicat presedintele.
Dupa care presedintele arata ca fata lui cea mare si cu apartament cumparat pe multi euroi in teritoriul contestat al lui Popoviciu, Ioana, trebuie sa se justifice ea insasi asupra veniturilor ei la organele abilitate ale statului, nu in fata jurnalistilor, uitand ca mass-media, asa cum este, reprezinta totusi o putere care poate urca sau cobora pesoane si personalitati
„Fata mea trebuie sa se justifice la stat, nu in fata jurnalistilor, despre modul in care si-a achizitionat apartamentul, pentru ca de oriunde ar fi cumparat un apartament, fie de la Negoita, fie din Baneasa, oricum s-ar fi speculat, oricum ar fi fost criticata, iar presa a speculat fals si s-a intrebat cum ar fi putut sa cumpere un apartament de un milion de euro. Fata mea poate sa isi justifice banii pana la ultimul leu. Si aceasta situatie este doar una dintre cele care arata umilinta mea ca presedinte”, arata Traian Basescu.
Dar atunci de ce nu se justifica fatuca, oficial si apoi prin intermediul mass-media, ca sa nu mai existe dubii si asemenea „umilinte”? De ce refuza el insusi, mai ales in calitate de presedinte, sa-si justifice, asa cum o cere altora, toate mismasurile? Ca sa i se ia de pe umeri mantia aceasta grea a umilintei. Sau sa se reculeaga la zdup.
Lui Basescu ii mai pare rau ca nu a reusit, in mandatul sau, sa modernizez institutiile.Oare acesta sa sa fie unul din tonurile cantecului lebedei? Probabil daca ar fi modernizat institutiile dupa chipul si asemanarea sa nu ar mai fi avut probleme cu aceasta noua candidatura, in viziunea sa.
„Cred ca cel mai profund obiectiv al meu a fost ca instituþiile sa fie modernizate, lucru pe care nu am reusit sa-l realizez. Am ajuns sa ne pacalim ca atunci cand am intrat în Uniunea Europeana vom avea standarde europene in institutii, dar eu mi-am dat seama din interior ca am atins niste standarde aflate la limita inferioara. Problema e ca nu presedintele poate modifica sau moderniza institutiile, ci doar un jucator, si anume Parlamentul. In Educaþie, in Sanatate si in Justitie avem cele mai mari probleme legate de reforme si modernizare”, a explicat seful statului intr-un limbaj parca mai de lemn decat cel ceausist, nespunand nimic nou si incercand sa traga spuza pe turta lui.
Basescu mai afirma, in ce priveste problemele economico-financiare, ca el este intr-un permanent contact cu ministrii din cabinetul Boc, cu Mugur Isarescu, cu ministrul de Finante, declarandu-se, in calitate de simplu cetatean – las’ c-o sa fie in curand! – impotriva impozitului forfetar, insa ca presedinte nu se poate opune.
„Eu vorbesc frecvent cu ministrii din cabinetul Boc, cu Mugur Isarescu, cu ministrul de Finante, iar daca ar fi sa vorbesc de la un alt nivel cu ministrul de Finante, i-as reprosa impozitul forfetar, cu toate ca are dreptate cu anumite firme care declara ca fac afaceri de familie si aduc mere din Turcia, fac afaceri de milioane de euro pe an si nu platesc nici o taxa la stat”, a afirmat Basescu.
Dincolo de limbajul folosit, sub nivelul cerut de functie, Basescu vrea sa scoata castanele din foc cu mana altuia, uitand ca, de cand cu noul guvern, este mai tot timpul prezent pe langa Boc, sfatuind in stilul „fa cum crezi ca e mai bine, dar eu as face asa si pe dincoli”. Asta ce o mai fi?
Cele de mai sus sunt ideile principale ale interviului acordat ieri de Traian Basescu in curtea palatului Cotroceni, dupa baia de multime din nordul tarii si cu ocazia zilei portilor deschise la respectivul palat. Oricum, daca mi-ar fi prieten, i-as plange de mila, dar asa imi doresc parasirea cat mai rapida a acestui personaj de pe prima scena a tarii, impreuna cu gasca sa, poate mai salvam ceva din tara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.