Basescu – inca o gafa, gratuita, la adresa Rusiei

Basescu – inca o gafa, gratuita, la adresa Rusiei

0 97

Neavand la indemana nicio sarbatoare locala cat mai departe de Bucuresti, la care sa faca pe inteleptul cu bancurile sale tampite, la care sa rada singur pentru ca asistenta sa rada de rasul lui, Traian Basescu s-a pus sa cuvanteze, asa doar ca sa se bage in seama, la o reuniune Uniunea Europeana – Rusia, noi picand iar la mijloc cu cheltuielile de organizare.
Daca ar fi scos pe gura banalele si obisnuitele cuvinte pe care un sef de stat le rosteste in asemenea imprejurari, ar fi fost bine. Dar el s-a vrut intr-un rol de mic Titulescu, rol cu totul nepotrivit lui si care la obligat sa semene cu muscoiul cazut in lapte.
Astfel, Traian Basescu s-a apucat sa scormone rahatul afirmand ca intre Uniunea Europeana si Rusia exista chestiuni ireconciliabile.
Bun aceste chestiuni exista, sunt cunoscute de toate cancelariile europene, dar marile cancelarii, precum si cea a Rusiei, le cam trec sub tacere, ocolind cuvinte directe si cautand sa le rezolve cat se poate mai bine intr-o intimitate diplomatica.
Si uite ca vine Baselul nostru sa se dea cavaler al dreptatii, al intelepciunii, sperand ca Apusul ii va drege platosa gaurita si lancea putreda in caz ca se supara ursul rusesc si se da la el.
Cat de nepotrivite au fost multe dintre parerile si afirmatiile lui au aratat-o privirile multora dintre ascultatorii cu casti la ureche, Baselul vorbind romaneste, ca poporul condus prost de el sa-l inteleaga, sa-i admire vitejia si sa-l ridice apoi in slavi.
Din pacate pentru el, Basescu nu a tinut cont ca romanului i s-a facut lehamite de discursurile politice fara rezultat concret pentru stomacul sau si al copiilor sai, in plus tot mai multi dandu-si seama cat de aproape este rusul si cat de departe miezul UE
Iata si cateva dintre cuvintele spuse de Traian Basescu
„Cooperarea internationala dintre Uniunea Europeana si Rusia acopera doua paliere. Primul dintre ele contine problemele de importanta globala, precum Iran, procesul de pace din Orientul Mijlociu, proliferare nucleara, schimbarile climatice, terorismul sau traficul de droguri. Interesele fiind in mare parte comune, cooperarea cu Rusia functioneaza, cu elemente de satisfactie de ambele parti”, scarpina Traian Basescu spinarea colosului de la rasarit.
Dupa care presedintele Romaniei da cu bata in balta „semnaland” si cateva probleme ireconciliabile intre Uniunea Europeana si Rusia, ca sa i se auda cucurigitul de cocosel carpatin.
[Parca-i vad zborul dezlanat, pe unul din palierele din discurs, intre varful Toaca din Ceahlau si varful Omu din Bucegi, urmarit de hultanul Putin, daca i se pune astuia pata!] Ca Basescu uita mereu ca un soricel nu are nici un motiv sa-i caute raca unui elefant, doar asa ca sa se bage in seama…
„Marile probleme ale cooperarii cu Rusia se regasesc insa in al doilea palier, care este cel al vecinatatii comune ale Europei de Est si a Marii Negre. Aici intalnim chestiunile ireconciliabile precum recunoasterea unilaterala de catre Rusia a independentei Abkhaziei si Osetiei de Sud. Tot aici avem si paralelismul proiectelor energetice, ca si reticentele Moscovei cu privire la sinergia Marii Negre si mai nou cu privire la parteneriatul estic”, a mai adaugat Traian Basescu.
De parca el, papagalul, ar putea ajunge sa-l ciocane la cap pe gospodin Putin, noul crai de la rasarit, sa-si retraga recunoasterea acelor teritorii cu care noi, practic, nu avem nimic de a face, sau sa accepte ca el, Basescu, sa fie nodul care sa tina in functiune o sinergie a Marii Negre!
Nu inteleg cum poate primul om in statul roman sa confunde o intalnire Est – Vest la nivel destul de inalt si in care se discuta despre viitorul continentului cu tunsul oilor sau degustarea trascaului pe la vreo sarbatoare locala.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.