Basescu in fata unei noi consultari-informari, Opozitia pune conditii pentru a participa...

Basescu in fata unei noi consultari-informari,
Opozitia pune conditii pentru a participa la discutii

0 47

Desi a promis ca nu le va scrie sefilor de partide, pana la urma Basescu a trimis luni scrisoarea presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei. Prin scrisoarea-invitatie miercuri, 14 decembrie a.c., ora 15.00, la Palatul Cotrocenila se va consuma ultima repriza de discutii, informari si sfaturi din 2011, dintre Basescu si sefii clasei politice romanesti.
Pe primul loc al agendei figureaza un material-concluzie despre ultimul summit al Consiliului European din data de 8-9 decembrie 2011.
Presedintele Traian Basescu a precizat duminica, intr-o conferinta de presa, ca a invitat partidele parlamentare pentru o discutie pe tema acordului de Guvernanta fiscala din interiorul UE, miercuri, la Palatul Cotroceni.
„Le-am invitat (partidele parlamentare – n.r.), (…) dar invitatia este pentru miercuri, pe aceasta tema (concluziile Consiliului European de iarna – n.r.). Sper ca Guvernul, Parlamentul, cei din Comisia de politica externa a Parlamentului sa aiba dezbateri peste tot. Eu insumi voi participa pentru a sustine necesitatea aderarii la acest acord, dar ar fi prea putin, nu as putea sa acopar tot necesarul de dezbateri. Va trebui un efort al intregii clase politice”, a spus duminica Traian Basescu, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.

USL deschisa la dialog, refuza participarea la o formalitate, si o ceremonie caraghioasa
Crin Antonescu, presedinte PNl si co-presedinte USL, a declarat luni ca „pozitia USL este categorica fara echivoc in favoarea transparentei bugetare”, cu referire la prevederile Acordului de Guvernanta Fiscala convenit la Bruxelles. Antonescu a mai spus ca USL este deschisa catre dialogul cu Puterea pe aceasta tema.
„Sintem deschisi la dialog, dar nu sintem dispusi la o formalitate, o ceremonie caraghioasa, in care Basescu aliniaza toate partidele de-a valma si le tine discursuri”, a spus Crin Antonescu, fara a preciza insa daca USL va accepta sau nu invitatia la discutii lansata de Cotroceni pentru miercuri, 14 decembrie.
Crin Antonescu a adaugat ca „presedintele trebuia sa faca aceste consultari inainte de a participa la aceste negocieri de la Bruxelles”, anuntind ca „exista alte semne care nu arata nici cea mai mica intentie de deschidere a Puterii”.

Scrisoarea USL catre Traian Basescu
Uniunea Social Liberala i-a trimis o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care ii solicita sefului statului sa schimbe invitatia la consultarile de la Cotroceni, astfel incat intalnirea cu opozitia sa fie separata de cea cu reprezentantii coalitiei, iar la aceasta intalnire sa fie prezent si Emil Boc.
„Gasirea celor mai eficiente solutii de analiza, implementare si explicare catre opinia publica a consecintelor pe termen mediu si lung al acestui Acord reprezinta o prioritate pentru USL”, se mentioneaza in scrisoare.
„Daca doriti sa avem o discutie serioasa, responsabila si eficienta, in care sa putem analiza optiunile pe care le avem la dispozitie, va solicitam ca intalnirea cu reprezentantii Opozitiei sa fie separata de intalnirea cu reprezentantii coalitiei de guvernare”, se arata in documentul semnat de cei trei lideri USL – Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.
„La aceasta intalnire ar fi util sa participe alaturi de Dumneavoastra si Primul Ministru al Romaniei, dat fiind ca acesta are un rol important in implementarea acestui Acord”, scrie USL.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.