Basescu – declaratie la revenirea in tara

Basescu – declaratie la revenirea in tara

0 146

Dupa vizita de doua zile in Ungaria, ieri, la revenirea in tara, presedintele Traian Basescu a facut unele declaratii in legatura cu aceasta vizita, cu ocazia careia s-au discutat probleme de interes general, dar au existat si discutii de interes bilateral.
Declaratia cea mai fierbinte, legata de pretentiile udemeriste la autonomie, ar fi urmatoarea: „Romania nu recunoaste drepturi colective ale minoritatilor si nu accepta ideea de autonomie teritoriala.”
Este o declaratie care ii face cinste presedintelui Romaniei.
In continuare, Basescu a mai spus: „Nu au existat divergente intre Romania si Ungaria. Fiecare tara si-a rezolvat problema minoritatilor asa cum a considerat ca este potrivit fata de realitatea din Romania, respectiv din Ungaria. Exista o singura mare certitudine, si anume aceea ca standardele aplicate de ambele tari sunt considerate standarde corecte, care respecta drepturile minoritatilor. Cu observatia ca Romania nu recunoaste drepturi colective pentru minoritati si nu accepta ideea de autonomie teritoriala.”
Presedintele a mai subliniat importanta vizitei prin abordarea, la toate nivelurile, a unor probleme comune de interes european.
In privinta crizei economice, de care sunt afectate ambele tari, presedintele roman declara: „Abordarea noastra este, cel putin la acest stadiu, putin diferita. Noi sustinem o mare responsabilitate a bancilor care sunt actionari majori la bancile romanesti. Nu vorbesc de soliditatea sistemului bancar romanesc – bancile romanesti sunt solide – dar cei care detin actionariatul majoritar au obligatia sa continue sa asigure bancilor din Romania, pe care practic le patroneaza, necesarul de surse pentru finantarea activitatii economice de pe piata romaneasca.”
Aceasta declaratie a presedintelui se refera la neagrearea lui fata de ideea unui imprumut de la FMI pentru sprijinirea sistemului bancar.
S-a mai discutat necesitatea eficientizarii proiectului de cooperare transfrontaliera, accentuandu-se ca prioritate proiectul Nabucco.
O alta problema, legata de perioada in care Ungaria va asigura presedintia Uniunii Europene, este traficul fluvial din Marea Nordului in Marea Neagra (canalul Rhein – Main – Dunare), precum si problema tot mai acuta a poluarii fluviului tranzitand cele doua tari vecine.
Presedintele Traian Basescu s-a mai intalnit, la ambasada Romaniei la Budapesta, cu studentii romani din Ungaria, fara a-i zori sa se intoarca in tara, ci aratand ca ei se vor intoarce cand vor crede de cuviinta, precum si cu reprezentantii comunitatii romane din Gyor, care i-au solicitat interventie pentru ca si ei sa fie reprezentati in parlamentul maghiar.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.