Basescu – de cart, la reformarea Serviciilor!

Basescu – de cart, la reformarea Serviciilor!

0 102

?


Printre principalele arme secrete folosite in lupta politica damboviteana in ultimul an s-au numarat, alaturi de DNA si Justitie, Serviciile de informatii.


O batalie surda pe care nici o guvernare, nici o putere de dupa 1992, „constituita democratic – alegeri”? nu au reusit sa o duca, batalia legata de restructurarea serviciilor de informatii.


Ori Iliescu&Magureanu au facut un lucru perfect in 1990 – anul in care s-a revopsit gardul la prea hulita SECURITATE, ori toti indivizii care s-au catarat in asa zisa clasa politica romaneasca, sunt toti la cheremul odiosei institutii!. Asa cum arata lucrurile in anii scursi din ’89, prima varianta cade.


Nu ramane, decat varianta a doua, prin exemplele din toate sferele existentei romanesti. De la Mona Musca la Voiculescu, de la Balaceanu-Stolnici la Dinescu, de la Traian Basescu , inapoi la Traian Basescu.


Asadar cel putin avem o concluzie! Securitatea a fost si ramane in toate, in cele ce sunt si maine vor rade la soare.


?


Sa reformam, pe ici pe colo, fara sa schimbam nimic!


Sa ne amintim cateva lucruri.


Presedintele Romaniei, Traian Basescu, adus la putere in Palatul Cotroceni (locul unde se afla telefonul rosu) printr-o prestidigitatie subtila, in doar cateva minute a incercat, oarecum pe sest, sa treaca ceva legi ale serviciilor secrete. Era o tentativa in care respectivele proiecte rivalizau cu cele mai reusite exemple de legi de dictaturi personale, din tari bananiere sau sateliti ai Moscovei. O parte a presei, scapata din vigilenta lui „secu”, a „latrat” rau, facandu-l pe Basescu sa-si retraga, proiectele care statuau adevarate privilegii pentru confratii ?sai, nu de marina, ci de „ochi albastri”.


Presedintele Senatului, mult prea onorabilul Nicolae Vacaroiu ne promitea, dupa ?presiunile exercitate de Basescu in urma votului „celor 322” din Parlament, ca pana la sfarsitul lunii iunie 2007 vom avea noi legi in domeniul serviciilor de informatii. Praf in ochi.


Nimeni nu a schimbat nimicm desi tentative au tot fost de dupa 1997…


Doar Guvernul ne ameninta, de pe site-ul oficial, ca va face ceva. Ce?


Pana una alta, pe site-ul Guvernului, asteapta timpuri prielnice Pachetul de legi privind siguranta nationala, format …pdf:  • Lege privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe.
  • Lege privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii,
  • Legea securitatii nationale a Romaniei,
  • Legea privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie,
  • Lege privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii

Asteapta ele, asteptam si noi… Baieti de baieti, evident numai Baieti destepti, au treaba cu pensiile parlamentare, cu casele de protocol, cu diurna si prezenta, cu privatizari si asfaltarialte, treburi mult mai importante pentru ei decat pentru natie. Natia, asa cum a asteptat 60 de ani, sau 100 de ani, sau 2.000 de ani, poate sa mai astepte.


?


2008 anul unei reformari?


Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior s-a hotarat sa o ia inaintea clasei politice. La jumatatea lunii decembrie, la o intalnire cu sefii unitatilor centrale si teritoriale ale SRI, a prezentat oficial “proiectul noii viziuni de transformare a Serviciului si a noii structuri de functionare a SRI”.


Poate ca ar fi facut acelasi lucru si cei de la SIE daca nu ar fi mers atat de greu negocierile pentru promovarea unui tanar, nici nu se putea altfel, tot cu ochelari, se poarta in Servicii, respectiv ex ministrul de externe Razvan Ungureanu. Miscare gandita fara sa se iasa din „canoanele normalitatii”, pastrand securitatea totala a actiunii.


Prezentarea facuta de Maior a avut loc fara reprezentantii mass-media. Amintindu-si ca sunt platiti din bani publici si ca mai sunt si legi legate de transparenta si alte „aiureli” din astea democratice, pe site-ul institutiei a fost postat un amarat de comunicat.


Prin acest comunicat, directorul SRI, total transparent, si-a anuntat subordonatii restul de subordonati si pe romani ca “proiectul final privind noua viziune a SRI” va fi supus aprobarii in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) in primul trimestru al anului 2008.


?


Lucratura la pachet in …2008?


Care va sa zica, SRI lucreaza, SIE lucreaza, Traian Basescu lucreaza , evident pe …romani.


Astfel ca dupa rezolvarea partidului prezidential (PD minus L), Basescu va rezolva in stil propriu si treaba cu modernizarea din „grajdurile lui Audias” a serviciilor.


La prima vedere, graba directorului Maior de a prezenta viitoarea structura a SRI, pare destul de ciudata. Adica cum SRI isi face propria lege, SIE la fel si tot asa restul de servicii de pe la Justitie, de pe la MIRA, etc. si apoi ce mai urmeaza?


Poate ca lui Basescu trebuie sa-i reamintim ca in CSAT „structura” este cam aceasi, numai ca membrii asculta majoritar de un alt palat. Sau poate stie el mai bine decat noi, din dosare, de la DNA si desigur de la Servicii, ca in CSAT nu s-a schimbat nimic.


Totusi chiar daca „micutul pachet” de legi cu mari privilegii pentru servicii, va trece etapa CSAT, „vine semifinala”, din Parlamentul Romaniei, unde il asteapta cei „322 de rai”. Ne este greu sa credem ca incepand din primavara lui 2008 va reusi cineva sa-i „dreseze” pe toti!


?


Asadar, dragi romani, ultima noutate ce ne vine de la SRI, pe langa comunicat, este culoarea albastra (PRECAUT), in ton cu timpul de afara si cu cea din politica romaneasca, ne indeamna sa ne petrecem sarbatorile in liniste.


Sa sperama ca la anu’, in 2008, va fi altfel.


Din cate se pare, previziunea noastra, Scala de pe sit-ul SRI (cea care marcheaza si masoara pericolele) va bascula spre culoarea rosie, nu din cauza terorismului, ci a politichiei dambovitene, a alegerilor locale si generale, a taxei auto, a uninominalului, a lui Basescu si lista continua cu la …anu’ si la multi ani.


?


Horia D.R.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.