Basescu, criticat de tineri romi

Basescu, criticat de tineri romi

0 90

Sedinta in care se prezinta Raportul asupra Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor a fost intrerupta, dupa discursul lui Traian Basescu – hop si el acolo, cine l-a pus? – de cativa tineri romi care i-au imputat presedintelui apelativele la adresa unei jurnaliste, cu „tiganca imputita” sau chestia cu „pasarica”.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Parlament, la prezentarea „Raportului asupra Strategiei Nationale de imbunatatire a situatiei romilor: Vocea comunitatilor”, ca niciun program vizand minoritatea roma nu va avea rezultate daca romii nu vor constientiza ca au propria responsabilitate in problememe cu care se confrunta

[Si aici ii dau dreptate presedintelui Basescu, pentru ca majoritatea tiganilor s-au cam obisnuit sa primeasca totul de-a gata, iar daca nu le dai ceva, striga ca din gura de sarpe.].

„Pana cand insasi minoritatea roma nu va fi constienta de propria ei responsabilitate, putem sa scriem inca zeci de rapoarte, putem mari ajutorul financiar oricat, putem mari oricat alocatiile sociale. Pana cand minoritatea roma nu va fi constienta ca are responsabilitate fata de ea insasi, problemele vor dainui. Marea problema a comunitatii este legata de veniturile pe care le are si de pozitionarea sa in societate. Niciodata veniturile romilor nu vor putea creste pana cand nu vor fi angajati, si nu vor putea fi angajati in posturi bine platite pana nu merg la scoala”, a spus Traian Basescu.

[Dar Basescu a uitat sa adauge averile imense pe care le-au strans unii capi de clanuri – si sunt destui! – si faptul ca acestia nu contribuie cu nimic la redresarea situatiei economice a etniei lor. Oare de ce?]

Dupa discursul sustinut de seful statului, un grup de cativa tineri, membri ai Aliantei Civice a Romilor, au ridicat intr-o latura a salii, chiar in spatele locului unde se aflau presedintele si vicepremierul Marko Bela, niste fulare negre pe care erau inscrise mesajele: „5 ani de strategie, canci rezultate”, sau „rom infractor fiziologic”, aluzie la o afirmatie a ministrului de Externe, Teodor Baconschi. Ei au fost scosi din sala, iar unul dintre tineri a spus ca nu exista libertate de expresie nici macar in sala „Drepturilor omului” din Parlament. Presedintele Traian Basescu a intervenit cerand ca tinerii sa fie lasati sa protesteze, dar acestia nu s-au mai intors, marturisind ulterior ca nu au mai putut auzi interventia lui Traian Basescu.

„Mesajul nostru este ca de zece ani strategia pe care o prezinta dumnealor aici are buget zero, e verificabil. Ne-au luat dreptul sa ne exprimam, nu am zis nimic, nu am facut nimic, aveam doar niste bannere in care acuzam faptul ca demnitarii care au discursuri si atitudini rasiste ajung in ipostaza de a ne vorbi noua despre faptul ca nu ne trimitem copii la scoala. Avem un ministru de externe care a spus ca romii sunt infractori fiziologici si un presedinte care ne spune ca tigancile sunt imputite si jurnalistele sunt pasarici si un SPP care atunci cand avem un statement civilizat ne da afara din sala”, a spus, apoi, pe hol, Florin Manole, unul dintre membrii Aliantei.
„Romii din Romania pleaca in strainatate din cauza saraciei, la fel ca si multi romani. Nu acceptam declaratii din partea presedintelui care sa spuna ca romii sunt peste tot in Europa in fata muzeelor, dar nu intra acolo”, a mai spus tanarul.

Si daca felul de a se exprima al lui Basescu lasa de multe ori de dorit, san u uitam ce am mai afirmat si cu alte ocazii: da-I tiganului un deget si el iti apuca toata mana. In acest sens protestul tinerilor tigani, in marea lui parte, mi se pare inoportun si neavenit. Am avut (ne)sansa sa traiesc si printre tigani si stiu ce le poate pielea.
Si ce este mai rau in tot balciul acesta e faptul ca ei, in majoritate, nu vor sa se incadreze in societatea in care traiesc si in regulile ei de convietuire. Asa ca, oricat ma dezgusta Traian Basescu, la fel de mult ma dezgusta si mare parte din aceasta etnie, tiganii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.