Basescu cere PSD sa aleaga intre guvernare si Iliescu

Basescu cere PSD sa aleaga intre guvernare si Iliescu

0 182


Intelegand ca Ion Iliescu este un factor de coeziune in PSD si un simbol destul de puternic, ce impiedica coborarea social-democratilor in sondaje cu cateva procente, Traian Basescu pune conditii.


Presedintele spune ca daca motiunea va trece, va numi un premier democrat si va incerca sa refaca dreapta, printr-o guvernare PNL-PD-PLD. Cat despre cei ce i-ar face placerea de a-l mazili pe Tariceanu, social-democratii, acestia vor putea intra la guvernare doar daca scapa de negociatori precum Hrebenciuc si de “adversari ai evolu?iilor democratice de gen Iliescu”. Adica PSD fara sare si piper.


Basescu stie el ce spune. Fara un simbol ca Iliescu, fara un personaj ca Hrebenciuc, care sa teasa in culise naframe pentru vremuri de restriste, fara un Nastase de care s-a zvonit ca pleaca la conservatori si condus de Mircea Geoana, PSD ar putea sa mai coboare binisor in sondaje, poate pana la nivelul Uniunii Civice Maghiare.


Pentru ca PSD sa devina un fel de nimic la dispozitia presedintelui precum PLD, nici nu-i asa de greu. Tot Basescu divulga solutia: Mircea Geoana sa fie lasat sa conduca asa cum vrea el.


PSD trebuie sa se clarifice in interiorul lui, a precizat ?eful statului, adaugand ca „Ion Iliescu nu l-a lasat nicio clipa pe Mircea Geoana sa conduca. Autoritatea lui Geoana a fost tot timpul sabotata, fie de negocierile lui Hrebenciuc, fie de activitatea lui Iliescu”.


Pana una alta, este interesant de aflat ce urmareste presedintele cu aceste declaratii. S-ar zice ca Basescu nu vrea ca motiunea sa treaca. El spune clar ca PSD nu intra la Guvernare decat dupa divizarea partidului. Gruparile nominalizate de presedinte pentru a fi epurate din PSD, au acum un pretext foarte limpede pentru a se impotrivi motiunii.


Presedintele scapa de a numi un guvern modest, fara alte sanse decat erodarea rapida a PD in prag de alegeri. Mai mult, castiga puncte din faptul ca este “onest” si “consecvent principiilor sale”, adica spune pe sleau ca nu baga PSD in guvern. Si e si marinimos pe deasupra, PNL intra in calcul, evident, epurat si acesta de elementele dusmanoase. Interesant! Acum e randul PSD sa mute. Sa vedem ce va face.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.