Basescu bagat de Securitate la Institutul de Marina?

Basescu bagat de Securitate la Institutul de Marina?

0 219


Campania pentru referendum a intrat in linie dreapta, iar lupta este acerba. Desi multi prezic intoarcerea lui Basescu la Cotroceni, lucrurile nu sunt tocmai roz pentru presedinte. Opozitia a reusit o mobilizare de forte impresionante, scotand in strada aproape tot atatia oameni cat a scos Basescu, demontand legenda cu procentele uriase ale celui mai iubit fiu al poporului.


Nu in ultimul rand, opozitia a demonstrat ca are cativa asi in maneca, cum ar fi declaratiile securistului Ovidiu Adamescu, fost sef de personal la Institutul de Marina sustine ca presedintele suspendat a colaborat cu fosta Securitate.


Dupa spusele lui Adamescu, presedintele a fost racolat inca de pe vreme cand era elev de liceu, colaborarea cu securitatea salvandu-l de la extramiculare dupa ce si-a lovit o colega.


“„A intrat Traian datorita faptului ca eu am vorbit cu locotenentul major de securitate Despinoiu, care luase in toamna in primire Institutul de Marina si, la rugamintea mea ca sa il ajute pe Traian sa intre la Institutul de Marina, mi-a raspuns ca Traian este deja, in opinia lui, informator al Securitatii de pe bancile liceului, el si ceilalti 9 studenti.“


R: Deci era o grupa de 10 studenti pe care ii recrutase Despinoiu…
A: 10 studenti… pe care ii recrutase Despinoiu…”


?


De asemenea, potrivit aceleiasi surse, colaborarea cu Securitatea l-a ajutat pe Traian Basescu sa intre la Institutul de Marina, dandu-i subiectele dinainte. Iata ce spune Adamescu in interviu:


“…in 1972, in sesiunea de vara, a venit la mine maiorul Basescu, Mitica, Dumitru. Mitica i se spune in familie…


….A venit la mine… ca ma cu… l-a trimis cineva… cine l-a trimis, nu stiu… si cu Traian de mana, ca sa-l ajut sa-l bag pe Traian la Institutul de Marina.


I-am spus ca nu pot sa-l ajut decat sa-i fac cunostinta cu secretaru` facultatii, Udrea Gheorghe. Un om bisnitar, betiv si afemeiat, care intrase ca secretar cu ajutorul fostului rector al Institutului Pedagogic de 3 ani, Lungu Ioan…


Si… a venit maiorul Basescu la mine si i l-am prezentat pe Udrea. Acest Udrea stiu precis ca i-a cerut 15 mii de lei ca sa-i faca rost lui Traian de temele de la examenul din sesiunea de vara…


R: … De subiectele de la admitere…


A: Da, de la admitere in Institutul de Marina…


R: Se intra foarte greu la Institut?


A: Foarte greu, foarte greu… da. Apartineam de Ministerul Educatiei si Invatamantului. Era greu fiindca era un institut cu profil nou in Constanta si cel mai important. Si era de 4 ani. Si atunci i l-am recomandat pe Udrea, i-a facut rost de temele pentru examen la matematica si fizica rezolvate deja, decat sa le memoreze. Am participat cu Udrea si cu tatal lui Basescu la vreo doua mese din astea, de … aranjamente, cum se zice. Datorita faptului ca in Institut incepuse sa circule aceste teme pentru sesiunea de examen, cu temenele de examen la Institut, si cred ca a luat multi bani…”


Declaratiile lui Adamescu despre trecutul sefului statului au fost prezentate presei de catre conservatori si se regasesc intr-un interviu filmat, pe care CNSAS nu l-a luat in considerare ca proba veridica pentru o eventuala deconspirare a presedintelui suspendat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.