Basescu a ales ziua de marti pentru a se adresa Parlamentului

Basescu a ales ziua de marti pentru a se adresa Parlamentului

0 112

Presedintele Traian Basescu va da curs, cel putin partial, solicitarii parlamentarilor de a se prezenta in fata lor. Seful statului a trimis, vineri, o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si Senatului, Nicolae Vacaroiu, in care informeaza ca doreste sa se adreseze, marti, 13 februarie, la ora 14.30, printr-un mesaj, camerelor reunite.


Acum, daca Basescu isi va cere scuze pentru declaratiile facute la adresa alesilor poporului, ceea ce e putin probabil, ramane de vazut.


Potrivit articolului 88 din Constitutia Romaniei, presedintele are dreptul sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.


Mesajul sefului statului vine dupa ce, joi dimineata, Birourile Permanente ale celor doua Camere au adoptat, cu majoritate de voturi, o declaratie comuna prin care ii solicita presedintelui Traian Basescu sa iasa public si sa retracteze acuzatiile la adresa Parlamentului Romaniei facute la sedinta de bilant a Departamentului National Anticoruptie. In document se arata ca una dintre „acuzatiile inacceptabile” ale presedintelui Traian Basescu se refera la afirmatia de la sedinta de bilant a DNA, potrivit careia „oamenii politici nu fac nimic altceva decat legi pentru infractori si nu pentru interesul public”.


Conform documentului, o alta „afirmatie inacceptabila” facuta de presedinte se refera la „initiativa legislativa care scotea din zona penala nerespectarea regulamentelor de credite”. Seful statului a afirmat, la DNA, ca spera ca aceasta initiativa legislativa sa nu fie trimisa de Parlament inapoi la Cotroceni, „asa cum a venit in faza initiala, aratandu-si lipsa de receptivitate in lupta anticoruptie”.


?


Ca urmare a scrisorii prezidentiale, birourile permanente urmeaza sa se intruneasca luni pentru a stabili detaliile tehnice necesare.


?


Opozitia este de parere ca altul este de fapt scopul real al prezentarii presedintelui in Parlament: salvarea Monicai Macovei de motiunea conservatoare.


Vicepresedintele Partidului Social Democrat Victor Ponta i-a cerut vineri presedintelui Traian Basescu sa nu se foloseasca de smecherii pentru a veni in Parlament in ziua in care se dezbate motiunea simpla pe tema justitiei, „pentru a o salva de la demitere pe Monica Macovei”. „Nu se poate ca presedintele sa vina marti in Parlament, pentru ca avem deja un program stabilit – la Senat se discuta motiunea simpla pe tema demiterii ministrului justitiei, iar la Camera Deputatilor avem voturi finale”, a afirmat Ponta, adaugand ca o sedinta comuna ar putea fi convocata miercuri sau joi.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.