Basarabia in suferinta – 50 de mii de oameni la un mars...

Basarabia in suferinta – 50 de mii de oameni la un mars unionist la Chisinau!

0 424

La 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România, duminica la Chisinau sa- desfasurat cel mai mare marş unionist din istoria Republicii Moldova si a Romaniei post comuniste.

In jur de 50 de mii de oameni au participat, duminica, la Chisinau, la cel mai mare mars unionist care a avut loc la Chisinau in ultimii peste 20 de ani.
Marsul a pornit din fata Teatrului de Opera si Balet din centrul Chisinaului si s-a desfasurat pe o distanta de 4 kilometri, pana la gara veche a orasului – traseul urmat de cei deportati.
Pe parcursul marsului, participantii s-au oprit in fata sediului Ministerului de Interne, a  Tribunalului si a Curtii de Apel si au strigat „DNA! Sa vina DNA!
Demonstranţii au mai scandat „Trăiască, trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!” şi „Unire!”, potrivit publika.md.


Marsul unionist a fost precedat de un Congres al Sfatului tarii, la care au participat 1.750 de delegati si cateva sute de oameni din Bucuresti si din Romania.
In discursurile de la congres s-a cerut unirea cu Romania, unul dintre argumente fiind acela ca DNA va face curatenie daca Basarabia s-ar uni cu Romania. De asemenea, pensiile ar creste, iar infrastructura ar deveni mai buna.
La congres s-a cerut si infiintarea unui minister al Integrarii europene, precum la Bucuresti, o linie de cale ferata care sa uneasca Chisinaul de Iasi si Bucuresti si o autostrada Chisinau – Iasi – Cluj.
Niciun politician din tara vecina nu a rostit vreun discurs la congres si niciun partid politic din Republica Moldova nu a fost reprezentat.
La congres a participat si primarul Iasului.
Printre participantii la congres s-au numarat conducatorul Sfatului tarii, academicianul Nicolae Dabija, numerosi academicieni si artisti, printre care Nicolae Botgros.
De asemenea, un reprezentant al comunitatii ruse, care a luat cuvantul in timpul congresului, a spus ca minoritatile si-au schimbat optica fata de unire si ca in Romania minoritatile au mai multe drepturi, fiind reprezentate in Parlament si avand invatamant in limba proprie.
În timpul marşului, veteranii au depus flori la monumentul Eroilor din faţa Ministerului Afacerilor Interne.
Pe data de 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, dar, în iunie 1940, Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.
Tot duminică a fost constituit Sfatul Ţării doi, format din 101 membri, având responsabilitatea de a pregăti unirea Republicii Moldova cu România până în 2018.
Cateva momente din clipele astrale ale romanilor
Sa ne reamintim, Unirea Basarabiei cu România a fost aprobată cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă  şi 36 abţineri şi a fost consfinţită prin următoarele cuvinte: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna! Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan.”
Efectele Unirii au fost însă anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza Pactului secret Ribbentrop-Molotov ce ramane stramb in pragul istoriei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.