Basarabia dupa proteste

Basarabia dupa proteste

0 159

Parerile legate de renumararea voturilor sunt impartite in functie de pozitia fata de putere. Pentru comunistii lui Voronin la finanlul operatiunii se spera sa se mai castige un deputat, cel care va face mai facil votul pentru presedinte. Pentru opozitie renumararea voturilor pare ca va aduce doar legiferarea fraudarii alegerilor.

Opozitia din refuza sa participe la renumararea voturilor
Principalele trei partide de opozitie din Republica Moldova refuza sa participe la renumararea voturilor din 5 aprilie, iar aceasta actiune o califica drept inca o incercare a Partidului Comunistilor (PCRM) de legalizare a fraudelor comise, precum si de a primi cel de-al 61-lea mandat de deputat, ce le va permite sa aleaga presedintele.
Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) au prezentat marti, intr-o conferinta de presa, decizia comuna de a nu participa la renumarare, dar de a continua verificarea listelor electorale, unde potrivit lor se ascund fraudele comise la 5 aprilie.
Renumararea voturilor va duce doar la legiferarea fraudarii alegerilor, si de aceea am decis sa nu participam la aceasta procedura, a declarat liderul AMN, Serafim Urecheanu. „Este clar ca acum comunistii sunt in cautarea mandatului care le lipseste. Nu vom participa si am cerut si membrilor consiliilor electorale care ne reprezinta sa nu participe la acest proces”, a subliniat Urecheanu.
El a mentionat ca partidele vor continua verificarea listelor, unde s-au produs fraude masive. Potrivit lui Urecheanu, guvernarea a pus piedici enorme si la aceasta procedura, au fost descoperite ilegalitati, inclusiv cazuri cand sacii cu buletinele de vot erau deschisi intr-o alta sala, dupa care prezentati reprezentantilor opozitiei, care au solicitat verificarea listelor. ‘Vom continua aceasta activitate, vom pune pe masa toate fraudele, dupa care vom anunta cerintele noastre’, a mai spus liderul AMN.
Acesta a conchis ca nu in zadar comunistii incearca sa ingradeasca dreptul opozitiei de a verifica listele si aceasta demonstreaza ca sunt pe calea cea dreapta
Presedintele PL, Mihai Ghimpu, a calificat decizia Curtii Contitutionale de a dispune renumararea voturilor, luata la cererea PCRM, drept una in favoarea acestui partid, deoarece renumararea buletinelor stopeaza, pentru cateva zile, verificarea listelor. In afara de aceasta, potrivit lui Ghimpu au fost gasiti mai multi saci desigilati si nu este exclus ca ar putea fi comise fraude si in acest sens. „Este simplu sa scoti buletine de vot de la anumite partide si sa pui altele la comunisti”, a declarat el.
„Renumararea voturilor inseamna de fapt cautarea inca a catorva mandate pentru comunisti si incercarea de a demonstra cetatenilor si opiniei publice ca votul a fost liber si corect”, a declarat Ghimpu.
Presedintele PLDM, Vlad Filat a mentionat la randul sa ca din datele colectate pana in prezent in urma verificarii listelor este clara deja si schema de fraudare a alegerilor – prin votarea multipla, ‘participarea la vot’ a cetatenilor decedati si celor plecati peste hotare -, dar liderii opozitiei vor prezenta un raport complex privind cele intamplate dupa ce va fi finalizata verificarea.
Cei trei lideri au evitat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor referitor la fraudele descoperite pana in prezent si cat de importante ar fi pentru rezultatul alegerilor, mentionand ca nu doresc sa prezinte informatii fragmentate. Insa potrivit lor, din informatia verificata pana acum reiese un numar impunator de ilegalitati.
In alta ordine de idei, ei au criticat dur atmosfera creata in tara, in urma protestelor de saptamana trecuta si abuzurile comise de autoritati, cerand incetarea acestora si efectuarea unei anchete internationale. Liderii celor trei partide de opozitie au declarat ca deja detin suficiente dovezi pentru a demonstra implicarea comunistilor in actiunile respective.
Curtea Constitutionala a decis duminica renumararea voturilor din 5 aprilie, la o cerere in acest sens din partea PCRM. Comisia Electorala Centrala de la Chisinau a anuntat, luni, ca renumararea voturilor va incepe la 15 aprilie, urmand ca noile procese verbale cu rezultatele sa fie depuse pe 16 aprilie. Dupa ridicarea sacilor cu voturi, pastrati la judecatorii, presedintii sectiilor de votare vor proceda la renumararea voturilor valabil exprimate, dar si a celor anulate si neutilizate.
Opozitia a cerut insa anterior verificarea listelor electorale, unde potrivit acesteia s-au produs fraudele. Dupa ce a acuzat ca intampina piedici din partea autoritatilor in aceasta privinta, PCRM s-a adresat instantei de judecata pentru a interzice multiplicarea listelor, ceea ce in opinia celor trei partide ar insemna de fapt blocarea verificarii listelor. Curtea de Apel Chisinau urmeaza sa se pronunte marti asupra acestei cereri

Opozitia cere anularea alegerilor din 5 aprilie
Cele trei principale formatiuni de opozitie de la Chisinau – Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra – au anuntat marti ca vor cere anularea scrutinului legislativ din 5 aprilie si desfasurarea unor noi alegeri.
„Partidele de opozitie au adunat suficiente dovezi care arata ca rezultatele alegerilor au fost falsificate”, a declarat liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, citat de Interfax. „Noi am verificat listele de alegatori si am constatat ca la alegeri au luat parte persoane care au murit cu multi ani in urma. Totodata, in liste au fost incluse cetateni care traiesc de multi ani in strainatate”, a adaugat Vlad Filat.
„Toate acestea au fost organizate de comunisti cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Informationale, care dispune de intreaga baza de date”, a mai declarat liderul Partidului Liberal Democrat.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.