BARROSO – COMPLICITATE CU LOBBYSTII MARILOR PRODUCATORI DE TUTUN !

BARROSO – COMPLICITATE CU LOBBYSTII MARILOR PRODUCATORI DE TUTUN !

0 98
La sfîrÈ™itul lui octombrie anul trecut, microcosmul politic din Bruxelles era zguduit de o afacere fără precedent: un Comisar european a fost dat afară din slujbă, în mod expeditiv, de către È™eful său ca un vulgar servitor prins cu mâna in cutia de cofeturi.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a forÈ›at atunci fără menajamente pe Comisarul pentru Sanatate È™i ProtecÈ›ia Consumatorului, maltezul John Dalli să renunÈ›e la înaltul său post, în urma unor acuzaÈ›ii de trafic de influență in favoarea lobbyului tutunului È™i asta exact în momentul în care Dalli se pregatea sa aducă o ultimă corectură stilistică celei mai dure directive anti-tabac imaginate vreodată.
Dalli a negat intotdeauna ca ar fi vinovat si de altfel a refuzat sa-È™i semneze demisia forÈ›ată. Lovitură de teatru, miercuri 9 ianuarie doi europarlamentari ecologisti, francezul José Bové si belgianul Bart Staes, au organizat o conferinta de presa in care au acuzat înalta conducere a Uniunii Europene, inclusiv pe Barroso insusi, ca ar fi organizat expulzarea lui Dalli din Comisie sub presiunea lobbyului vânzătorilor de moarte pufăită.
Astfel, José Bové a declarat : „Nici astazi sintem in ianuarie -, domnul Dalli nu a putut sa-si vada dosarul, dupa cum nici OLAF, oficiul european anti-frauda, nu a avut acces la el. Graba cu care a fost expediata afacerea arata ca e ceva acolo foarte suspect.“
„In schimb, ni s-a ascuns faptul ca inca din 3 mai 2010, Cathrine Day, sefa Secretariatului General al Comisiei, a avut cel putin trei intalniri cu reprezentanti ai marilor firme de tutun Philipp Morris si Swedish Match.“
„Aceleasi firme si lobbyuri ale tabacului au avut de asemenea trei reuniuni cu cabinetul personal al lui Barroso. In total sase intalniri misterioase despre al caror continut nu stim nimic si a fost dat afara tocmai omul care a vrut sa introduca o legislatie restrictiva a tutunului ce nu putea decât să facă nemulÈ›umiÈ›i în importanta È™i puternica industrie a tutunului. Asa incat cerem o comisie de ancheta speciala care sa aiba acces la toate documentele si care sa faca lumina in aceasta afacere. Pentru noi, parlamentarii europeni, acest lucru este inacceptabil.“
La rîndul sau, europarlamentarul belgian Bart Staes a spus:„Este o mare anomalie, aceasta complicitate dintre cabinetul Barroso si lobbyul tabacului. Ca parlamentar european eu gasesc asta absolut inacceptabil.“ José Bové si ecologistii care doresc lansarea unei anchete parlamentare au si alte indicii de a crede intr-un complot.
Legislatia europeana lasa multe zone de umbrã in felul in care se atribuie, de pilda, contractele de publicitate unor firme externe.  Astfel, una din cele mai mari companii de publicitate care lucreaza cu Directia Generala a Sanatatii (DG Sanco) din cadrul Comisiei Europene, firma Emakina, care realizeaza de pilda clipurile publicitare din cadrul campaniei anti-tabac, lucreaza in acelasi timp pentru… Philipp Morris.
Denis Steisel, directorul executiv de la Emakina, recunoaste ca exista o zona cenusie in legislatia europeana, care nu mentioneaza conflictele de interes pentru firmele publicitare externe.
De altfel, multi functionari europeni ajung consultanti ai unor firme pe care le-au combatut pe cand erau in ierarhia UE.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.