Barack Obama este noul presedinte al SUA

Barack Obama este noul presedinte al SUA

0 121

Democratul Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din 2008, anunta CNN si CBS, devenind astfel primul presedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii (SUA).

Dupa ce estimarile mai multor televiziuni americane au dat ca sigure victoriile lui Obama in California, Washington, Oregon si Hawaii, candidatul republican si-a asigurat depasirea pragului de 270 de electori necesar pentru a ajunge la Casa Alba. Anterior a fost anuntata si victoria sa in Virginia, un fief al republicanilor in ultimii 44 de ani.

Alegerea lui Barack Obama este un moment istoric, intr-o tara in care americanii de culoare nu aveau drept de vot acum o jumatate de secol. „Cine ar fi crezut ca un negru de patruzeci si ceva de ani, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidatul Partidului Democrat?”, a spus el in urma cu cateva luni.

Barack Obama, care isi va intra in atributii la 20 ianuarie 2009, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite se afla in prima recesiune, traversand cea mai grava criza de dupa cea din 1929. De asemenea, tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan, noteaza AFP si AGERPRES

Anuntul victoriei lui Obama, primit cu urale la Chicago
Anuntul victoriei democratului Barack Obama in alegerile prezidentiale din Statele Unite a fost primit cu urale puternice si o explozie de bucurie in parcul din Chicago unde s-au adunat deja zeci de mii de persoane
Numerosii sustinãtori ai lui Obama adunaþi în Grant Park si-au exprimat bucuria si emotia, agitand drapele americane si pancarte pe care este inscris sloganul de campanie „Yes, we can”.

John McCain isi recunoaste infrangerea
Republicanul John McCain si-a recunoscut, marti, infrangerea in alegerile prezidentiale si l-a felicitat pentru victorie pe democratul Barack Obama.
Conform estimarilor presei americane, Obama a obtinut numarul necesar de mandate de electori pentru a deveni primul presedinte ales de culoare al Statelor Unite.

George W. Bush l-a felicitat pe Barack Obama
Presedintele american in exercitiu, George W. Bush, i-a telefonat democratului Barack Obama, pe care l-a felicitat pentru victoria obtinuta in alegerile prezidentiale de marti, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.
Barack Obama a obtinut, conform estimarilor, victoria in alegerile prezidentiale din Statele Unite, iar contracandidatul sau, republicanul John McCain, si-a recunoscut infrangerea si l-a felicitat pe primul presedinte ales de culoare al SUA.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.