Banii UE nu ajung ca sa construim autostrazi

Banii UE nu ajung ca sa construim autostrazi

0 166

Banii europeni nu sunt suficienti pentru construirea de autostrazi, sustine ministrul Transporturilor. Radu Berceanu a declarat, pentru NewsIn ca, in unele cazuri, trebuie cumparate terenuri care costa de doua ori mai mult decat proiectul in sine.

„Trebuie sa se inteleaga ca nu este posibil sa construim autostrazi doar cu bani europeni. Nu sunt putini un miliard si ceva de euro de la UE pentru autostrazi, care sunt prevazuti in planul septuar al UE 2007-2013, insa pentru unele proiecte este nevoie ca noi sa dam multi bani pentru cumpararea terenurilor, iar dupa aceea sa inceapa constructia”, a explicat Berceanu, pentru NewsIn.

„Ca exemplu, daca un proiect de autostrada costa 100 de milioane de euro, UE aloca 85 de milioane euro si Romania 15 milioane euro. La contributia Romaniei se adauga si despagubirile pentru exproprieri, care costa de doua ori mai mult decat autostrada”, a aratat ministrul Transporturilor.

Plan national pentru autostrazi si un nou concept de finantare

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, lucreaza la un plan national pentru autostrazi, care ar putea fi prezentat in trei saptamani. „Intentionam sa propunem un program de autostrazi in Romania, de fapt un plan national, ca cel pentru educatie, care sa fie semnat si aprobat de catre toata lumea. Avem nevoie de intelegere nationala”, spune Radu Berceanu.

Radu Berceanu afirmase, recent, ca intentioneaza sa prezinte un nou concept de finantare a unor portiuni de autostrazi.

Mai exact, ministrul Transporturilor propune schimbarea partiala a finantarii prin concesiuni, prin atragerea de alte fonduri si atunci vor ramane multi bani care ar putea fi utilizati pentru drumurile nationale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.