BANII SI LEGUMELE

BANII SI LEGUMELE

0 67


???????? Se tot scrie si, mai ales, se vorbeste, oficial si, mai ales, pe la colturi, despre ce va fi la toamna cu aprovizionarea de iarna la legume. De parca n-ar mai exista si altceva de discutat, uitandu-se ca mancam ca sa traim, nu traim ca sa mancam. Iar pe la colturi – include si “ colturile “ mass-media – ii vad discutand pe cei care nu se poate spune ca mor de foame, pe cei cu un venit care le permite un trai decent, indiferent ca se afla inca in activitate sau sunt pensionari. Probabil ca acestia, avand zilnic in farfurie bucata de carne – ca, deh!, de aia muncesc sau au muncit – au la mansarda gramezi de colesterol care nu le mai permite sa gandeasca datorita izgonirii spiritului logic din lipsa de spatiu.Este tipul de viermi terrani egoisti care nu stiu sa priveasca spre stele si imensitatea universului, ci doar in farfuria ce si-o doresc mereu plina si fara fund. Le ies din gura fulgere si tunete impotriva a toate si a tuturor, plangandu-si de o mila pe care nu o merita si fiind vesnicii nemultumiti fara motiv, in schimb starnind panica printre cei si mai neganditori ca ei, expunand multiplicat efectul unor cauze pe care nu vor sa le bage in seama.


???????? Iar problema, luata la bani marunti, se prezinta cu totul altfel. Se stie si s-a tot simtit in vara aceasta ca pamantul a fost crunt parjolit de o seceta mai rar intalnita pe la noi. Si asta si din cauza interventiilor tembele ale celui mai superior animal, omul, asupra treburilor naturii, care nu a mai putut – poate nici nu a mai vrut – sa dea rodul ca altadata. De aceea si pietele agroalimentare sunt mai goale ca in alti ani, iar preturile mai mari. Nu-si au rostul in aceasta privinta lamentarile. Caci cei ce produc legumele expuse la vanzare nu ridica preturile doar ca sa se imbogateasca profitand de imprejurari, ci doresc sa-si scoata macar banii investiti si cei pentru plata birurilor impuse de stat. Iar banii investiti au fost mai multi ca in alti ani tocmai datorita conditiilor meteo. Cine nu a vrut sau nu a avut sa investeasca sta acuma si face marunt din buze pe marginea tarlalei uscate de artsita, neavand ce aduce pe piata. Iar ca sa ai ce aduce pe piata la vanzare a trerbuit sa bagi bani grei in diferite lucrari suplimentare necesare pe camp. Oamenii au trebuit sa sape puturi suplimentare sau sa le adanceasca pe cele existente,au trebuit sa cumpere pompe, furtune si tot ce mai este necesar la irigat si, mai ales, sa ude plantele zilnic. Iar pompele nu functioneaza numai daca te uiti la ele, ci consuma carburanti care costa. Nu mai punem la socoteala scumpirile celorlalte produse de consum, caci? nici taranul nu poate trai doar din simplul produsul lui. Si ar mai fi multe de spus, lucruri pe care omul traind la oras nu are de unde sa le cunoasca, nu le retine daca aude de ele sau, pur si simplu, nu vrea sa le bage in seama din cauza imbecilitatii cauzate de aerul citadin. Ar mai fi de adaugat munca in ritm de zi-lumina, ar mai fi de adaugat proasta indrumare a agriculturii, in folosul catorva, venita de la un varf incompetent si numit pe criterii politice, si, nu in ultimul rand, gresit inteleasa democratie postrevolutionara.


???????? Dar lucrurile se pot indrepta. Nu toamna asta, nici la anul probabil si nici prin lamentari gratuite si ilogice, ci printr-o gandire pozitiva spre eliminarea cauzelor. Insa pana atunci luam putinul pe care il gasim, daca ne tine buzunarul. Si ne multumim cu ce avem, ca n-am avut intotdeauna numai belsug, dar pentru asta mai existam. Se poate si fara icre negre.


?


?

??????????????????????????????????????????????????????????????????????? Dan Bota??????????????????

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.