Banii și Biserica în lupta cu… CORONAVIRUSUL

Banii și Biserica în lupta cu… CORONAVIRUSUL

0 118

Asa cum era de așteptat, după ultima decizie a Guvernului OrBan au apărut și reacțiile. BNR și Biserica, adica banul și rugăciunea, au fost primele care s-au poziționat în lupta cu vestitul CORONAVIRUS (CONVID 19). Reacțiile vin în contextul în care autoritățile din țara noastră au interzis, începând de duminică, activitățile care implică participarea a mai mult de 1.000 de persoane. Este vorba de evenimente care se desfășoară fie într-o incintă, fie în aer liber, publice sau private, conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Vasilescu (BNR): Banii cash sunt cei mai periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii

Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, spune că este o prostie ca oamenii să își facă provizii în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 și avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.
„E o prostie să faci provizii. Dacă ar fi să vină o molimă și să ai de făcut provizii, pe cât timp faci asta? Faci pe trei săptămâni, pe patru săptămâni?!”, a întrebat retoric economistul BNR, la Digi 24.El a spus că singura „provizie” pe care și-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunțe la folosirea banilor cash.
„Nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când e vorba de răspândirea unei epidemii, așa că am renunțat la cash”, afirmat Vasilescu.
El a vorbit și despre faptul că România are un avantaj din acest punct de vedere pentru că avem bani din plastic și aceștia pot fi spălați: „Noi avem posibilitatea să-i spălăm, pentru că sunt din plastic. Banii de plastic au două caracteristici: sunt greu de falsificat și pot fi spălați, la propriu, cu săpun și cu apă”.

Vasile Bănescu (BOR): Biserica nu intră în carantină; coronavirusul nu se ia prin rugăciune

„Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, într-o declarație pentru Realitatea PLUS, după ce mai multe voci au cerut închiderea bisericilor pentru a limita răspândirea cazurilor de coronavirus.

„E înțelept să ne îngrijorăm în limitele rațiunii, dar devine periculos să ne panicăm, debitând enormități pe Facebook, precum aceea a închiderii bisericilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR pentru postul Realitatea PLUS. „Coronavirusul nu se ia prin rugăciune, ci în primul rând prin ignorarea normelor de igienă elementară, așa cum spun și autoritățile medicale. Cei declarați bolnavi stau oricum acasă sau în carantină. Biserica nu intră în carantină pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”, a mai spus Vasile Bănescu.

Francisc Doboș: „Știm că Dumnezeu ne salvează, dar nu îl ispitim. Vom respecta legile țării”

În schimb, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, Francisc Doboș, a declarat duminică, într-o intervenție telefonică la Digi24, că Biserica Catolică din România va respecta legile și recomandările autorităților cu privire la evitarea răspândirii coronavirusului.
„Vom ține legătura întotdeauna cu autoritățile. Vom respecta legile țării. Trebuie să fim prudenți, știm că Dumnezeu ne salvează, dar nu îl ispitim pe Dumnezeu. Asta nu înseamnă că nu respectăm toate măsurile de igienă, ceea ce am și comunicat încă de la început, încă din primele zile. Deja în bisericile noastre evităm să atingem aghiasmatarele, evităm să ne dăruim semnul păcii… Asta nu înseamnă că ne lipsim de credință, ci că suntem prudenți unii cu alții”, a spus preotul Francisc Doboș la postul Digi24.
„Noi folosim atât credința, știm că Dumnezeu este cel care ne mântuiește, dar iarăși tot Dumnezeu ne-a dat și rațiune, să fim prudenți și responsabili față de viața semenilor noștri, fără să intrăm în această pandemie a fricii. Îi invităm pe credincioși la calm. În perioada următoare vom vedea cum va evolua toată această situație și vom lua toate măsurile necesare. Asta nu înseamnă că vom închide bisericile. Vom vedea care va fi situația, sperăm să nu ajungem la acest moment”, a mai spus Doboș.


Citește și: Patriarhia Română recomandă evitarea sărutării icoanelor din biserică, în contextul coronavirusului / Un îndemn similar și din partea Bisericii Catolice

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.