Bani falsi la Brasov

Bani falsi la Brasov

0 255

Au fost arestati, dupa cateva luni de filaj si strangere de probe, trei falsificatori de bani. Si nu de maruntis, ci de bancnote de 100 lei.
Se poate spune ca nu este ceva chiar asa de „grozav”, insa banii falsi au fost plasati, pana la arestarea falsificatorilor, mai ales prin Brasov si Timis.
Cei trei falsificatori se foloseau de cativa plasatori, care, la randul lor, isi aveau ajutoare, astfel ajungand pe piata o cantitate importanta de asemenea bancnote.
Cum operau plasatorii? Se duceau prin magazine, mai ales pe unde era putintica aglomeratie, si cumparau cate un flecustet, pe care il plateau scotand bancnota de o suta. Normal ca la aglomeratie casiera sau angajata de la galantar nu mai are timp sa fie atenta si la aspectul banului si da restul in mare viteza, ca sa-i serveasca si pe ceilalti. Asa ca tipul/tipa „o taie urgent”, si cu bani buni in locul celor falsi, si cu marfa. Plasatorii luau 30% din castig.
Ce caracterizeaza aceste bancnote false? In primul rand este vorba atat de hartie, cat si de suportul din plastic, acestea fiind de calitate inferioara. Apoi nici figurile de pe bani nu sunt chiar ca cele de pe bancnotele oficiale, cum spunea hatru un politist participant la actiune: lui Caragiale nu-i stateau bine ochelarii pe nas.
Politia atrage din nou atentia – bani falsi au mai circulat prin Brasov – ca fiecare dintre noi sa ne uitam bine la aceste bancnote, mari ca valoare, atunci cand le primim, caci, pentru majoritatea, o suta este al naibii de mare. Iar in caz ca descoperiti ceva ce va poate pune pe ganduri, nu trebuie sa intrati in panica, ci, cu tact, sa cautati sa-l retineti cat mai mult pe cel ce v-a dat banul, sau macar sa-i retineti semnalmentele, si sa anuntati imediat Politia, chiar folosind apelul telefonic 112, cel de urgenta, si sa comunicati clar locul unde va aflati ce banuiti si pe cine banuiti, sau sa va prezentati la primul organ de ordine si sa-l anuntati de intamplare.
Sa speram insa ca nu va fi cazul.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.