Bani europeni pentru irigatii

Bani europeni pentru irigatii

0 240

Agricultorii vor putea accesa fonduri europene si pentru dezvoltarea sistemelor de irigatii, a anuntat, miercuri, la Guvern, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
„Am dat posibilitatea ca si pe sistemele de irigatii sa poata fi accesate fonduri. Aceasta masura nu era pana acum prevazuta in Programul national de dezvoltare. In plus, acordam si acestui beneficiar avansul de 50 la suta”, a precizat Sarbu.
In acest sens, a fost modificata o hotarare de guvern mai veche, din 2005, care prevedea unele restrictii pentru cei care accesau fonduri pe programele europene.
„Prin aceasta hotarare de guvern, pe care am promovat-o astazi, cel care doreste sa acceada la un anumit program poate sa faca lucrul acesta pe mai multe masuri, deci nu mai exista aceasta restrictie, poate sa faca acelasi lucru si in cadrul aceleiasi masuri, daca si-a finalizat proiectul”, a explicat Ilie Sarbu.

Subventiile pentru irigatii incerte in 2010
Subventiile acordate in sectorul irigatiilor ar putea fi stopate din 2010, daca Romania nu va primi acordul Comisiei Europene privind acordarea ajutoarelor de stat in agricultura si dupa acest an, in conditiile in care acest tip de sprijin poate fi acordat pe o durata de trei ani dupa aderare.
„Ministerul Agriculturii a notificat CE in privinta tuturor subventiilor care vor fi acordate agriculturii din 2010, inclusiv in sectorul irigatiilor. Deocamdata, nu avem un raspuns din partea CE, dar speram ca acesta sa vina pana la finele lunii august si, in functie de ce ni se va raspunde, vom sti care va fi sprijinul financiar pentru 2010”, a declarat, pentru Agerpres, directorul general al Directiei Generale Imbunatatiri Funciare si Fond Funciar din cadrul Ministerului Agriculturii, Valentin Apostol.
Acesta a precizat ca au fost deja numeroase discutii oficiale intre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, si reprezentanti europeni pe toate masurile de sprijin din agricultura, care vor putea fi alocate din bugetul de stat, incepand cu 2010.

PNDR: Finantare proiete orivind irigatiile
Potrivit sursei citate, in circa doua – trei saptamani va fi publicat ghidul unei noi masuri din PNDR, 1.2.5, destinata reabilitarii amenajarilor de irigatii.
„In baza acestei masuri, Organizatiile Utilizatorilor de Apa (OUAI) vor putea depune proiecte pentru reabilitarea sistemelor de irigatii. Circa 80 la suta din fonduri vor fi din bani europeni si 20 la suta din bugetul national, sumele disponibile pe aceasta masura depasind 300 milioane euro”, a explicat Apostol.
Aceasta masura se adreseaza doar organizatiile utilizatorilor de apa, nu si producatorilor agricoli individuali, cu conditia ca acestea sa detina echipamente de irigat pe amenajarile pe care vor sa le reabiliteze. Proiectele pentru achizitionarea echipamentelor de irigat nu vor fi eligibile.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, declara in luna mai, ca va fi suplimentata suprafata ce poate fi irigata in 2009 cu inca 200.000 de hectare, de la 560.000 de hectare in prezent, la un total de 760.000 de hectare.
De asemenea, Sarbu intentiona sa gaseasca, impreuna cu reprezentanti ai mai multor ministere, o solutie in privinta furnizarii de energie electrica ieftina pentru sistemul de irigatii, dar se pare ca si pe aceasta varianta avem restrictii din partea Uniunii Europene, pentru ca ar putea fi considerata ajutor de stat.
„ANIF – administratorul amenajarilor de imbunatatiri funciare de interes national din Romania – are datorii pentru energia furnizata sistemului de irigatii de 2,5 milioane lei catre firme private pe care daca vrem sa le platim cu bani de la stat trebuie sa avem acordul CE”, a mai spus Apostol.
OUAI, care incheie contracte multianuale cu ANIF, platesc un avans de 20 la suta pentru intretinere si reparatii in sistem, diferenta fiind suportata de stat prin ANIF.
La ora actuala, in Romania exista in jur de 408 de organizatii ale utilizatorilor de apa, care au preluat in administrare infrastructura de irigatii de pe mai mult de un milion de hectare de teren agricol.
Tarifele de livrare a apei, practicate de ANIF, sunt negociate cu OUAI si sunt diferite in functie de amenajari si pe trepte de pompare.
In tariful anual de livrare a apei, costul energiei electrice reprezinta circa 80 – 85 la suta, 90 la suta fiind suportat din bugetul statului, iar diferenta de asociatiile utilizatorilor de apa. Subventia acordata pentru irigatii in 2009 se ridica la 700 de lei la hectar

Sursa:AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.