Bancile vor procesa electronic cecurile si biletele la ordin

Bancile vor procesa electronic cecurile si biletele la ordin

0 237

Bancile vor procesa electronic cecurile si biletele la ordin
Sistemul central pentru automatizarea decontarii instrumentelor de debit, respectiv cecurile, cambiile si biletele la ordin, va fi pus in functiune vineri, iar tariful pe tranzactie este mai redus cu peste 50% fata de sistemul pe suport hartie, a anuntat Transfond.
„Astfel, daca pana in prezent plata cu un instrument de debit costa in total 2,2 lei, respectiv cate 1,1 lei atat pentru participantul platitor, cat si pentru cel beneficiar, procesarea electronica duce la taxarea numai a participantului beneficiar cu un leu”, se arata intr-un comunicat al Societatii de Transfer de Fonduri si Decontari Transfond.
Sistemul platilor interbancare devine, astfel, complet automatizat.
„Proiectul PAID (Procesarea Automata a Instrumentelor de Debit) a fost initiat la finele anului 2007, la solicitarea comunitatii bancare din Romania, acesta avand ca rezultat o noua aplicatie SENT capabila sa proceseze (pe langa ordine de plata si instructiuni de Debit Direct) si instrumente de debit in format electronic (mesaje electronice de plata si imagini ale instrumentelor de debit)”, se spune in comunicat.
Noul sistem inlocuieste modul de compensare bazat pe schimbul de instrumente de debit pe suport hartie realizat in cele 42 centre judetene de compensare.
„A fost eliminat astfel circuitul postal al acestor documente si riscurile aferente acestor prelucrari manuale, iar timpul aferent decontarii lor s-a diminuat considerabil, aducand beneficii importante agentilor economici utilizatori. Prima decontare propriu-zisa va avea loc la 14 octombrie”, se mentioneaza in comunicat.
Instrumentele de debit in format nou vor circula in paralel cu cele in format vechi pana la iesirea din uz a acestora din urma.
Incepand cu 1 septembrie 2008, bancile nu mai pot pune in circulatie instrumente de debit in format vechi. Cele puse deja in circulatie nu isi pierd valabilitatea.
Instrumentele de debit in format vechi si cele noi care nu pot fi procesate prin trunchiere vor putea fi compensate centralizat pana la 30 iunie 2009 prin casa de compensare a instrumentelor de debit pe suport hartie situata in Bucuresti si administrata de Transfond. Dupa aceasta data, instrumentele de debit in format vechi vor fi decontate de banci pe baza bilaterala, casa de compensare incetandu-si activitatea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.