Bancile sa fie mai permisive cu proiectele UE !

Bancile sa fie mai permisive cu proiectele UE !

0 117

Bancile comerciale ar trebui sa simplifice documentatia de credit, in cazul cofinantarilor pentru proiecte europene, in conditiile in care aceste proiecte sunt deja verificate la nivelul Guvernului, cerut secretarul de stat in MEF Eugen Teodorovici.
„Guvernul este primul garant pentru un proiect si, in aceste conditii, consider ca bancile ar trebui sa apese putin pedala de acceleratie in aprobarea cofinantarii”, a declarat Teodorovici.
Oficialul MEF a spus ca absorbtia fondurilor europene nu va fi afectata de criza financiara internationala, dar ca beneficiarii privati ai fondurilor ar putea intampina greutati in a-si asigura cofinantarea de la bancile comerciale.
Pentru intregul an 2008, Teodorovici a mentionat ca se asteapta la intrari nete de 1,6 miliarde euro din fondurile europene, in conditiile in care, la finalul lunii septembrie, acestea ajunsesera la 1,12 miliarde euro.

Pentru fondurile ISPA (un program de preaderare care trebuia incheiat de mult), tinta pentru intrari in 2008 este de 350 milioane euro.
„Aceasta tinta este destul de optimista, in conditiile in care, pana acum, avem cereri depuse pentru proiecte in valoare de 251 milioane euro, din care au fost trase peste 200 milioane euro.
Consider ca o tinta mai realista mar fi de 300 milioane euro, dar in conditiile actuale cu un efort mai mare, ar fi fezabila si cea de 350 (milioane euro). Trebuie sa depunem cererile (la Comisia Europeana n.r.) la termen, iar acesta este, teoretic, 10 noiembrie”, a mai spus Teodorovici.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.