Bancile in lupta cu Ordonanta 50 (1)

Bancile in lupta cu Ordonanta 50 (1)

0 76

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a decis sa angajeze o casa de avocatura pentru a obtine „o opinie juridica” privind modificarea unor prevederi cuprinse in O.U.G. 50/2010 privind creditele pentru consumatori. Potrivit unui comunicat dat publicitatii dupa reuniunea de joi a ARB comunitatea bancara romanesca vrea sa afle daca Guvernul a transpus corect in acest act normativ directiva Europeana 48/CE/2008.
„Comunitatea bancara a dezbatut problemele privind demersurile intreprinse pana in prezent de catre Consiliul de Administratie al ARB pe linia sustinerii propunerilor de modificare a unor prevederi cuprinse in OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, luand totodata hotararea angajarii unei case de avocatura in vederea obtinerii unei opinii juridice privind maniera de transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene 48/CE/2008”, se arata in comunicatul ARB.
Decizia vine dupa ce mii de clienti nemultumiti ai mai multor banci s-au organizat pe Internet si ameninta ca vor ataca institutiile bancare in instanta in cadrul unor asa-numite procese colective. Ei sunt ingrijorati in special de modul in care bancile vor sa modifice contractele de credit prin niste acte aditionale, astfel incat acestea sa corespunda cu O.U.G 50. Modificarile nu elimina de fapt comisioanele considerate ilegale de ordonata, precum deja celebrul comision de risc, spun clientii.
Pe de alta parte, ARB sustine ca in cazul inlocuirii ratelor de referinta practicate de banci cu indicii Libor/Euribor fara posibilitatea de a modifica marjele fixe, pierderile din sistem vor ajunge pana la 900 de milioane de euro.
Adunarea Generala Extraordinara a Asociatiei Romane a Bancilor a aprobat si noul statut, care in principal acorda mai multe competente si mai multa forta executivului asociatiei. Consiliul de Administratie se va transforma intr-un Consiliu Director format din sapte membri.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.