Banca Mondială confirmă – Brașovul, orașul din România cu cea mai bună...

Banca Mondială confirmă – Brașovul, orașul din România cu cea mai bună infrastructură urbană

0 362

Experții Băncii Mondiale din cadrul contractului de consultanță cu Primăria Brașov s-au întâlnit joi și vineri cu consilierii locali, executivul Primăriei, experți urbaniști și arhitecți, precum și cu reprezentanți ai societății civile, în cadrul unei runde de dezbateri care a vizat în principal caietul de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General al Municipiului Brașov, dar și alte documente de dezvoltare urbanistică la care experții BM lucrează și care cuprind inclusiv exemple de bună practică preluate din activitatea municipalității brașovene.

„Acest demers este început de mai bine de un an de zile, cred că este un lucru foarte important, raportat la toate evoluțiile și modificările petrecute în municipiul Brașov la acest moment, din punct de vedere urbanistic. Avem un contract de asistență cu Banca Mondială, pe mai multe teme de dezvoltare, am avut întâlniri și am purtat discuții de-a lungul timpului, am încercat, împreună cu echipa Băncii Momndiale, să corelăm cât mai multe date, să preluăm cât mai multe detalii, propuneri, amânunte, sugestii, și să ajungem într-o fază în care să putem face parcursul procedural necesar pentru reactualizaea PUG Brașov. Am parcurs o procedură separată și pentru studiul de trafic în Municipiul Brașov, am reușit să parcurgem licitația, am avut doi competitori și am reușit să validăm această procedură. Azi sper să avem o discuție bună, sunt prezenți în sală oameni de specialitate și domeniul urbanistic și din arhitectură, serviciul Arhitect Șef, Ordinul Arhitecților, consilieri locali, asociații și ONG-uri care au răspuns invitației noastre, și le mulțumesc pentru prezență și implicare“, a explicat George Scripcaru, primarul Muncipiului Brașov.

„Primăria are un contract de consultanță cu Bănca Mondială, iar în cadrul acestui contract, una dintre teme este realizarea caietului de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General. Astăzi și ieri reprezentanții Băncii Mondiale au prezentat proiectul caietului de sarcini și alte materiale pe care le-au pregătit pentru regenerarea urbană a cartierelor, într-un proces de dezbateri publice, ieri cu consilierii locali, astăzi cu arhitecți, urbaniști și societatea civilă. În urma acestor discuții și a furnizării caietului de sarcini către consilierii locali și către reprezentanți ai Primăriei Brașov, acesta va fi definitivat și, în aproximativ o lună, sperăm să pornim licitația pentru actualizarea Planului Urbanistic General“, a declarat Marilena Manolache, Arhitect Șef al municipiului Brașov.

Banca Mondială: Brașovul, orașul din România cu cea mai bună infrastructură urbană

„Am lucrat aproximativ un an la elaborarea unei variante de caiet de sarcini pentru actualizarea Planului Urbanistic General, care la acest moment este aproape finalizată, pentru un municipiu care are o situație particulară în tot contextul românesc la ora actuală, și anume are o centură metropolitană extrem de densă și de bine dezvoltată. Din această observație preliminară a trebuit să proiectăm un caiet de sarcini care să ia în considerare într-o măsură cât mai mare această situație privilegiată. Acum am ajuns la o variantă destul de matură a unui draft de caiet de sarcini care are un nivel de performanță foarte ridicat – atât în context național cât și internațional, cel puțin în Europa de Sud-Est – care va fi impus consorțiului care va câștiga licitația pentru elaborarea acestui document. Acesta este un lucru bun pentru că situația Brașovului ca amplasare, ca mod de funcționare, ca dinamică în ultimii 10 ani și în viitorii 10 ani să poată fi tratată astfel încât obiectul finit al acestui contract – adică Planul Urbanistic General actualizat – să fie un instrument cât se poate de operativ și în același timp cât se poate de deschis pentru viitoare proiecte la scară metropolitană și regională. Sunt patru capitole mari pe care le-am urmărit în mod sistematic pe parcursul caietului de sarcini, având o abordare pro-activă și nu reactivă – ceea ce de asemenea ar putea fi un element de noutate în context național – inclusiv în privința patrimoniului natural și construit. În esență, viitorul PUG armonizează prevederile din legislația actuală, îl deschide ca proiect către temele actuale de cercetare la nivel european și internațional și încearcă să-l transforme într-un instrument suficient de matur ca să fie operațional, ceea ce nu este un lucru ușor. Etapele de informare și de consultare publică sunt foarte clar stabilite în cadrul acestui proces, există inclusiv mecanisme de verificare astfel încât toate părțile să fie asigurate că propunerile făcute sunt constructive și pot fi validate, lucru care nu s-a întâmplat foarte des nici la nivel național, nici în alte țări din estul Europei. Această variantă la care am ajuns astăzi trebuie să treacă prin toate departamentele Primăriei, după care va fi trimis la ANAP pentru validare și apoi trimis pentru publicare pe SICAP. În caietul de sarcini este prevăzut un termen de 36 de luni pentru realizarea PUG-ului de către câștigătorul acestei licitații, această durată fiind deja cea mai scurtă posibil din punct de vedere procedural“, spune Andrei Mitrea, consultant al Băncii Mondiale, coordonatorul proiectului de elaborare a caietului de sarcini pentru actualizarea PUG Brașov.

Pe lângă caietul de sarcini pentru actualizarea PUG, experții Băncii Mondiale lmai lucrează la un caiet de sarcini pentru PUZ regenerare urbană, o abordare relativ nouă în România, dar absolut necesară, în contetul în care 73% dintre oamenii care locuiesc în municipiile din România locuiesc la bloc, iar în ultimii 30 de ani nu s-a făcut aproape nimic notabil pentru a schimba ceva în cartiere sub aspect urbanistic, dar și la un ghid de regenerare urbană pentru orașe-magnet.

Un al doilea ghid elaborat tot de specialiștii Băncii Mondiale vizează bunele practici în dezvoltarea urbană.
„Din punctul nostru de vedere Brașovul are un atu pentru că are în acest moment infrastructură urbană foarte bine pusă la punct, cea mai bună din țară la momentul de față. Ghidul de regenerare urbană oferă chestiuni practice, începând de la cum să gândești un trotuar sau la ce să ai în vedere când plantezi un copac și până la teme complexe, cum ar fi elaborarea unui studiu de fezabilitate sau a unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI), ori organizarea unui concurs de soluții. Ghidul de bune practici în dezvoltarea urbană, cuprinde exemple concrete preluate de la orașe din România, inclusiv din Brașov, începând de la legislație și hotărâri de consiliu local, și până la modul în care anumite probleme importante au fost abordate de anumite administrații locale“, a explicat Marcel Heroiu, expert senior pe dezvoltare urbană, Banca Mondială.

„Una dintre ideile principale pe care noi am accentuat-o în ultimii ani este că orașele sunt deja, dar vor fi din ce în ce mai importante pentru economie, iar bătălia dintre orașe va fi bătălia pentru oameni. Mai ales în contextul declinului demografic, orașele care reușesc să atragă oameni tineri, bine pregătiți, vor avea de câștigat. În această luptă, fiecare oraș va trebui să iasă la bătaie cu tot ce are mai bune de oferit, de la locuri de muncă multe și bine plătite la calitatea cât mai înaltă a vieții. Un sondaj făcut de Banca Mondială arată că mulți dintre români vor să se mute într-un oraș din România mai degrabă decât în afara României, iar pentru aceștia este importantă calitatea vieții, adică își doresc orașe care arată ca orașele din afară. Ei bine, la Brașov care este un astfel de oraș-magnet, discutăm despre ce poate fi făcut pentru a crește calitatea vieții, în contextul în care Brașovul este deja un oraș care arată bine, este perceput de români ca un oraș cu o calitate a vieții foarte bună, dar vrem să vedem cum mai pot fi îmbunătățite lucrurile acolo unde este loc. Vom discuta despre planificare spațială, viziune de dezvoltare pe termen lung, urbanism și îmbunătățirea aspectului orașului acolo unde se mai poate lucra, concursuri de soluții pentru spații publice importante din oraș, atât reprezentative pentru întreg orașul cât și importante pentru diferitele cartiere, astfel încât cartierele să nu mai fie doar „dormitoare“. E o discuție deschisă unde prezentăm ce am realizat până acum, în cadrul parteneriatului dintre Primăria Brașov și Banca Mondială“, a mai spus Marcel Heroiu, expert senior pe dezvoltare urbană, Banca Mondială.
Sursa: NewsBv

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.