Balul portului popular la Rupea

Balul portului popular la Rupea

0 432

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria orasului Rupea si Casa de Cultura Rupea au organizat actiunea culturala „Balul Portului Popular”, eveniment demarat de comunitate in urma cu 39 de ani. In toata aceasta perioada, evenimentul a fost intrerupt doar in primii doi ani dupa caderea regimului comunist, fiind reluat de localnici cu mare grija in ceea ce priveste abordarea portului popular autentic. Astazi, in localitate exista doar doua femei care stiu sa faca ritualul baticului, prinzand cele patru colturi intr-un fel doar de ele stiut si rasucit incat sa devina o adevarata podoaba pe cap. Costumele populare ale femeilor si barbatilor sunt unice, de o frumusete rara, ele fiind etalate pe scenele cele mai mari ale lumii.


?


Atmosfera din trecut


Primarul orasului Rupea, Flavius Dumitrescu, declara ca „Balul portului popular” este sprijinit de autoritatile locale si se doreste a fi un eveniment care sa ofere posibilitatea retrairii, pentru o seara, a atmosferei din trecut, la care oamenii din sat imbracau si purtau cu mare cinste costumul popular, cantau cantece invatate de la parinti si bunici si jucau jocurile populare invatate la hora satului. Participantii la acest bal sunt locuitorii din Rupea care poarta costume specifice pe varste si statut social in cadrul comunitatii traditionale.


?


Aranjatul meselor


Editia din acest an a balului a avut loc la Sala Plugarul din orasul Rupea si a fost aleasa special pentru ca sala are o suprafata plana. Alegerea a fost facuta deoarece s-a avut in vedere ca dansul sa se intersecteze cu mesenii, asezati pe familii formate din trei-patru generatii. Mesele au fost aranjate cu grija, pe ele au fost puse cosuri traditionale, incarcate cu preparate specifice fiecarei gospodarii, si acoperite cu un servet tesut in casa. Cosurile reprezinta bogatia familiei, dar si priceperea gospodinelor in prepararea produselor culinare. Pe tot parcursul evenimentului s-a cantat, s-a dansat si a fost voie buna.


?


Fanfara din Rupea


Aceasta manifestare traditionala a adus in prim plan fanfara din localitate, laureata cu multe premii nationale, sezatoarea de altadata si multi invitati, dintre care renumiti interpreti de muzica populara arhicunoscuti in tara si strainatate. Pentru prestatia ansamblului folcloric din Rupea au fost facute foarte multe invitatii din strainatate. Parada portului popular, care are loc in fiecare an in acest oras, la care se adauga cetatea din Rupea ofera oricand turistilor seri medievale de neuitat si vacante traditionale de exceptie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.