Balul portului popular la Rupea

Balul portului popular la Rupea

0 104

Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov impreuna cu Primaria orasului Rupea si Casa de Cultura Rupea organizeaza in data de 10 februarie actiunea culturala „Balul Portului Popular”, eveniment demarat de comunitate in urma cu 39 de ani.


In toata aceasta perioada, evenimentul a fost intrerupt doar in primii doi ani dupa caderea regimului comunist, fiind reluat de localnici cu mare grija in ceea ce priveste abordarea portului popular autentic. Astazi, in localitate exista doar doua femei care stiu sa faca ritualul baticului, prinzand cele patru colturi intr-un fel doar de ele stiut si rasucit incat sa devina o adevarata podoaba pe cap. Costumele populare ale femeilor si barbatilor sunt unice, de o frumusete rara, ele fiind etalate pe scenele cele mai mari ale lumii.


Manifestarea etnofolclorica are loc anual, in luna februarie, la Rupea, in Sala Plugarilor. Primarul orasului Rupea, Flavius Dumitrescu, declara ca „Balul portului popular” se doreste a fi un eveniment care sa ofere posibilitatea retrairii, pentru o seara, a atmosferei din trecut, la care oamenii din sat imbracau si purtau cu mare cinste costumul popular, cantau cantece invatate de la parinti si bunici si jucau jocurile populare invatate la hora satului. Participantii la acest bal sunt locuitorii din Rupea care poarta costume specifice pe varste si statut social in cadrul comunitatii traditionale.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.