Balul Dragobetelui la Zizin si Moieciu

Balul Dragobetelui la Zizin si Moieciu

0 100

Consiliul Judetean Brasov si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov organizeaza sambata 23 februarie 2008, Balul Dragobetelui, in localitatile Moieciu si Zizin.


?


Sarbatoarea dragostei la romani


Dragostea curata a tinerilor este asociata de romani cu ciripitul si imperecherea pasarilor de padure care au ca patron o indragita reprezentare mitica, Dragobetele sau Cap de primavara, sarbatorit in Calendarul popular in data de 24 februarie. Conform traditiei populare, la Dragobete pasarile se strang in stoluri, ciripesc, se imperecheaza si incep sa-si construiasca cuiburile. Fetele si baietii trebuie sa se insoteasca si ei, „sa faca Dragobetele”. In aceasta zi, fetele si feciorii ieseau la padure haulind si chiuind pentru a culege primele flori ale primaverii. Pretutindeni se striga ”Dragobetele saruta fetele”. Asemanator pasarilor, fetele „se zburatoresc”, fuga rituala care se incheie cu sarutatul lor de catre baieti. La Dragobete se faceau leagane atarnate de crengile copacilor pentru fete, iar tinerii cautau sa-si spuna cuvinte frumoase, sa se sarute, sa-si faca legaminte de dragoste.


?


Traditii populare la Zizin si Moieciu


In acest an, cu ocazia zilei Dragobetelui, vor fi organizate Baluri in? localitatile Moeiciu si Zizin. Balul Dragobetelui se va desfasura la Caminul Cultural din Moieciu de Jos, incepand cu ora 19.00, iar oganizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judetean Brasov, impreuna cu Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Primaria Moieciu.


La Zizin, Seara Dragobetelui va incepe la ora 20.00 cu o sezatoare traditionala, urmata de concursuri interactive. Oraganizatorii: Consiliul Judetean Brasov, impreuna cu Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Asociatia „Ambasadorii Zizinului”, va invita sa participati la aceasta seara dedicata Dragobetelui care se va avea loc la Discoteca Pizzeriei din Zizin.


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.