BAIE DE HUNGARISM LA SF. GHEORGHE!

BAIE DE HUNGARISM LA SF. GHEORGHE!

0 189
 
In vreme ce Traian Basescu planuieste la telefon cu Victor Orban cum sa …ciuguleasca ceva firimituri de la "imparteala" fondurilor europene (sperand sa-l bage pe premierul de la Budapesta la…''inaintare")  pe din dos radicalii maghiari, cu sprijinul direct al aceluiasi Orban, se pregatesc sa "sfasie" Romania!!
O "instutie" iredentista, Institutul Balvanyos, afiliat al Consililului Naţional al Maghiarilor din Transilvania al cărui preşedinte este iredentistul Laszlo Tokes, lanseaza o noua formula de autonomie: federalizarea Romaniei!!
Programul politic a fost lansat  înaintea mitingului "pro-autonomie" de la Sfântu Gheorghe organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), patronat tot de Laszlo Tokes, la care s-a"lipit" din mers si UDMR… de fapt, adversarii, in maghiarime, al pastorului iredentist.
Autorii recunosc că ideea, desi constitutional pentru partide este una tabu, încearcă să aducă noi argumente în susÅ£inerea unei asemenea forme de organizare statală (!!) … Acestia, vezi Doamne, "atrag atenÅ£ia asupra ideii federale care este de actualitate ÅŸi în privinÅ£a României ".
În esenţă, zice "Institutul lu'peste'', in UE  există asemenea problematici cuprinzătoare, cea mai… fezabila fiind:  "adaptarea la mediul unional european clădit pe principiile federalismului" (Ce nu intelegem noi este faptul ca ideea asta asa de… europeana, ar trebui "testata" ma intai in Ungaria, sa se inceapa acolo cu federalizarea, daca e asa de eficienta!).
După ce radicalii maghiari trec în revistă …pentru altii (!) avantajele unei asemenea forme de organizare, se fac ÅŸi propuneri concrete pentru îndeplinirea unui astfel de deziderat. "Există cel puÅ£in două căi în ceea ce priveÅŸte federalizarea României. Prima cale ce poate fi adoptată este recompunerea "cadrului imperial", care ar transforma în state membre, "ţările" existente înaintea marilor unificări. Astfel s-ar putea naÅŸte federaÅ£ia Moldovei, a Transilvaniei ÅŸi a Ţării RomâneÅŸti (formate din Muntenia ÅŸi Oltenia).
Vedeti unde bat asemenea jigodii iredentiste? Pana si Unirea din 1859 o "sterg" din istorie!
Ar fi posibilă, însă, conform revizionostilor ÅŸi o a doua cale de federalizare, care ar însemna o tentativă, citam: "de a constitui pe teritoriul fostului stat naÅ£iune maghiar – omogenizat mai mult sau mai puÅ£in – "cadre cu graniÅ£e neutre", componente ale federaÅ£iei, dar la o scară mai mică". Wow!!
Institutul Balvanyos, o facatura inventata cu sprijin de la Budapesta, de unde s-a lansat propunerea federalizării României, este intre principalii initiatori si susÅ£inători ai PPMT ….
Partidul lui Tokes a anunÅ£at pentru finalul acestei săptămâni un mare miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe ! La care, in ultimul moment s-a atasat si UDMR, pentru a nu pierde din electoratul propriu – desi Constitutia ii interzice, ca partid parlamentar, activitati ce pun la indoiala independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Statului Roman! Dar Institutiile Statului, alea pe care le tot laudati, mai exista in Romania, dle presedinte? Ca d.voastra  existati; ne-o spuneti in fiecare zi…
(Prof.Deak Andrei)
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.