„Băi …acesta?” De ce vrea primarul Brașovului să unească (!!) orașul capitală...

„Băi …acesta?”
De ce vrea primarul Brașovului să unească (!!) orașul capitală de judet cu o importantă localitate istorică?

1 56

Stația de emisie Bod este numele singurei stații de emisie pe unde lungi din  Romania.  A fost proiectată de inginerul Gheorghe Cartianu-Popescu și construită între anii 1933 și 1934 la Bod, după ce inițial fusese prevăzut un amplasament lângă Feldioara. Inventatorul  si proiectantul a fost, celebrul Guglielmo Marconi a venit special de la LONDRA  pentru a asista la instalarea emițătorului inventat de el.
Stația a fost pusă în funcțiune în 1935 iar emițătorul pe 1 ianuarie 1936, la ora aceea fiind cel mai puternic din Romania și din estul EUROPEI !! Pe atunci studiourile de radio se aflau la Bod, ulterior fiind mutate în Capitala, de unde se preluau majoritatea programelor. Pentru Romania Mare era extrem de important !!
La 1 ianuarie 1936 a fost pus în funcțiune puternicul emițător de 150 kW. În deschiderea programului s-a transmis mesajul regal de Anul Nou, urmat de cuvântul directorului Gheorghe D. Mugur.
La 13 aprilie 1936 s-a început emisia pe doua programe: Radio București și Radio România Bod. În toamna anului 1936 a intrat în funcțiune un foarte important cablu radiofonic subteran Bod-București cu o stație de amplificare la Vrăjitori-Câmpina.
În 1940 la cedarea forțată a Ardealului, postul de emisie de la Bod a transmis o formidabila înregistrare a clopotelor bisericilor transilvănene, care a fost însă cenzurată de către Palatul Regal la numai 10 minute de la începere. 
De asemenea, prin stația de la Bod cu toata cenzura maghiara, au fost transmise toate comunicatele importante din timpul războiului, inclusiv mesajul Regelui  către țară, în seara de 23 August 1944, primit de la București prin telefon…
În 1965, emițătorul englezesc a fost înlocuit cu unul fabricat în FRANTA, prototip Thomson-Houston, având o formidabila putere de Abia  din anul 2003  este instalat noul emițător, „Harris”, bazat pe tranzistoare și tehnologie digitală de modulare cu o putere de 200kW.
În prezent funcționează pe frecvența de 153 kHz si 1197 khz (AM).
Difuzează între orele 4 și 20 GMT  între orele 20 și 4 GMT.

Arheologii au stabilit existența așezării BOD încă din perioada neolitică. Prima mențiune în documente datează din jurul anului 1211, când la Bod au fost colonizați sașii din Valea Rinului În 1241, satul a fost ars de tmarea navalire tătara, după ce mai înainte avusese de suferit din pricina năvălirilor cumane. Din această cauză, sașii i-au zis „Brenndorf” („Satul ars”).În 1802 un puternic cutremur a dărâmat cetatea din mijlocul comunei.
S-a mai păstrat până azi doar un colț de zid, pentru a marca vechea fortificație.În anul 1889 a luat ființă Fabrica de Zahăr Bod, o dată cu ea înființându-se și Colonia, o așezare de mai multe blocuri în jurul fabricii în care își aveau locuințele lucrătorii de la fabrică.
În ianuarie 1942 aici s-a înregistrat cea mai mică temperatură din istorie în România: –38,5 °C.

D. D. Rujan

COMENTARII

 1. IDEI COLIBANISTE
  Cu labartarea orasului la niveluli fostlui raion Stalin, te intrebi:
  Cum sa-ti treaca prin scafarlie asemenea aiureala administrativa ,
  nemotivata economic prin nimic?? Ideea a fost a primarului care
  se vede primar pe…viatza in orasul natal…
  Doar Ceausescu facuse din fostul sat Scornicesti un oras …

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.