Bad president/bad premier

Bad president/bad premier

0 82

Stiti sceneta cu politistul bun si politistul rau din filmele americane? Cand bad cop ia suspectul de guler, ii trage un cap in gura si trei pumni in stomac de incalzire, dupa care apare good cop, baiat fin si manierat, care ia victima cu binisorul? Cum sa nu-ti fie simpatic ultimul, dupa ce ai simtit contondenta celuilalt? Fix in rolurile astea s-au distribuit zilele astea presedintele si premierul, care demonstreaza cat de bine functioneaza in tandem. Presedintele rau anunta in urma cu ceva vreme taierea oricarui fel de subventii de stat si redirectionarea lor tintita doar catre cei care au intr-adevar nevoie de ajutoare.
Ar fi fost, in sfarsit, o distribuire justa a alocatiilor de stat, dupa ce s-au descoperit mii de cazuri de indivizi care incasau nemeritat tot soiul de facilitati.
Premierul Boc ar fi trebuit sa fie fericit macar ca n-a fost el cel care sa anunte taierea subventiilor si sa-l asocieze poporul cu vesnicul aducator de vesti proaste. Dar un vanticel rece in spate, starnit de apropierea datei de 1 septembrie, cand are ultimatum de la Traian Basescu sa restructureze Guvernul si agentiile aferente, i-a adus aminte de subventiile la incalzire, sistate de anuntul presedintelui. Dupa ce i-a lasat pe romani sa se debranseze pe banda de la sistemul centralizat de termoficare – unii cu pretul unor credite la banci pentru instalarea de centrale de apartament – Emil Boc a comunicat poporului ca statul, in marinimia lui bugetara, acorda si in aceasta iarna subventia la incalzire.
O noua proba de coerenta perfecta la nivel guvernamental, care il face si pe amarastean sa resimta panica investitorului fata cu lipsa oricarei predictibilitati in haosul intretinut de Guvern. In varii orase din tara, municipalitatile demarasera deja programe de subventionare locala a instalarii de centrale proprii. La alte nivele se studia eliminarea subventiilor pentru blocurile termoizolate; diverse alte analize se derulau pentru gasirea de solutii post-intarcarea de la robinetul cu subventii guvernamentale. Toate s-au sistat dupa ce Boc a facut cunoscut ca pastreaza subventia si anul acesta.
Dupa presedintele rau, care i-a prins bransatului la CET-uri degetele la calorifer, a intrat vasazica in camera neincalzita premierul bun, care a dres-o din subventii. Singura temere este ca larghetea gigacalorica a Guvernului va fi invocata ca sa explice mai tarziu lipsa de fonduri pentru cine stie ce altceva. Unde mai pui ca Boc va aparea din nou in scurt timp sa explice ca a subventionat gigacaloria neta, nu pe-aia bruta.
As putea paria ca in docudrama Romanika, perechea bad cop/good cop este inlocuita de tandemul bad president/bad premier.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.