Bacterii descoperite in spatiu

Bacterii descoperite in spatiu

0 92

Oamenii de stiinta indieni au descoperit o serie de organisme, numite extremofile, care pot supravietui în apa aproape de punctul de fierbere si sub radiatie ultravioleta puternica, cum ar fi cea venind direct de la soare, aceste fiinte dovedindu-se a fi, pana acuma, cele mai rezistente dintre cele cunoscute Descoperirea a fost facuta de S. Shivaji de la “Center of Cellular and Microbiology” din orasul indian Hyderabad. Acesta a studiat bacteriile din Antarctica, Oceanul Arctic si ghetarii Himalaieni, el fiind specialist in acest domeniu, insa aceasta noua descoperire intrece tot ce a stiut el pana acuma.
“Cele trei specii noi descoperite se diferentiaza de restul de specii descrise in literatura de specialitate”, a explicat Shivaji.
Aceste bacterii pot suporta doze foarte mari de radiatii ultraviolete, cresc in conditii foarte dificile ºi pot trai, fara probleme, in conditii extreme.
Speciile noi de bacterii au fost prelevate din mostre de aer colectate din atmosfera superioara, de la altitudini ce variaza intre 20 ºi 41,4 kilometri. Cercetatorii nu au reusit sã inteleaga inca cum reusesc aceste organisme sa supravietuiasca intr-un mediu cu un nivel foarte scazut de oxigen.
Extremofilele ridica intrebari importante despre abilitatile formelor de viata de a supravietui in conditii extreme.
Si atuncea sa ne mai miram de aparitia unor boli necunoscute pana nu demult si carora doctorii nu le mai pot da de capat? Degeaba zicem ca stiinta a facut nu stiu ce mareti pasi uriasi, Natura ne aminteste din cand in cand ca suntem doar tolerati de ea, oricat ar crede multi dintre noi ca o stapanim. Sa speram ca intelepciunea oamenilor, cat o mai fi ea, va face ca surprizele neplacute sa nu ne potopeasca, iar Universul ne va ierta de potopire finala.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.