Bacalaureatul profesional inca un pas pentru menţinere

Bacalaureatul profesional inca un pas pentru menţinere

0 154
Comisia pentru învăţământ din Camera DeputaÅ£ilor a decis luni menÅ£inerea Bacalaureatului profesional prin respingerea cererii de reexaminare a preÅŸedintelui Traian Băsescu privind OUG 73/2010 pentru modificarea Legii Învăţământului. Ministrul EducaÅ£iei, Ecaterina Andronescu, le-a explicat deputaÅ£ilor că bacalaureatul profesional a apărut dintr-o necesitate, pentru a le permite absolvenÅ£ilor de liceu să se angajeze, fiind un "permis de acces pe piaÅ£a muncii".
De asemenea, Ecaterina Andronescu a propus ca odată cu dezbaterea în Parlament a cererii de reexaminare a OUG 73/2010, Legea EducaÅ£iei să fie amendată "pentru că foarte multe articole nu pot fi aplicate".
Ea a mai afirmat că orice elev poate opta pentru Bacalaureatul profesional în condiÅ£iile în care nu mai doreÅŸte să urmeze cursurile învăţământului superior, iar Bacalaureatul naÅ£ional rămâne neschimbat, fiind necesar pentru accesul către o facultate.
"Dacă elevul se răzgândeÅŸte, poate să susÅ£ină Bacalaureatul naÅ£ional înscriindu-se pentru susÅ£inerea celor trei probe scrise, care diferenÅ£iază cele două examene", a precizat Andronescu.
Deputatul PDL Marius Spânu consideră că Bacalaureatul profesional reprezintă o ''iniÅ£iativă năstruÅŸnică'' prin care Ecaterina Andronescu încearcă să obÅ£ină voturi. "InventaÅ£i un bacalaureat ÅŸi încercaÅ£i să vindeÅ£i iluzii copiilor. Faptul că angajatorii nu angajează fără diplomă de Bacalaureat este fals. Angajatorii cer un certificat de competenÅ£e. Nicăieri în Europa nu există aÅŸa ceva. Argument pur electoral, să oferi o foaie de hârtie fără nimic în spate'', a afirmat deputatul PDL.
Andronescu ÅŸi-a exprimat regretul că Marius Spânu nu a ascultat argumentele sale ÅŸi a părăsit sala imediat ce ÅŸi-a încheiat cuvântul. La rândul său, Iosif Koto (UDMR) este de părere că Bacalaureatul profesional "deschide calea lenei ÅŸi incompetenÅ£ei prin care românii vor deveni cetăţeni de rangul doi în UE", iar Cătălin Croitoru (PSD) a afirmat că "acest Bacalaureat Å£ine de opÅ£iunea fiecărui elev".
Ecaterina Andronescu a respins acuzaÅ£iile potrivit cărora prin introducerea Bacalaureatului profesional ar scădea calitatea învăţământului. "Dacă FranÅ£a are bacalaureatul profesional din 1985, dacă ar fi constatat că a scăzut calitatea învăţământului, probabil că ar fi renunÅ£at, dacă Austria îl introduce acum, probabil ca are motive", a susÅ£inut aceasta.
PreÅŸedintele Traian Băsescu s-a pronunÅ£at în cererea de reexaminare împotriva Bacalaureatului profesional ÅŸi a legiferării acestuia.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.